Slatko iščekivanje

Kako računati tjedne i mjesece trudnoće?

Image
Foto: Thinkstock

Normalna trudnoća traje 280 dana od prvog dana zadnje menstruacije ili 266 dana od začeća. Računanje ponekad može biti zbunjujuće pa vam donosimo malu pomoć

31.5.2017. u 16:15/ Život i stil

Nema načina da točno znate kada ste ovulirali i začeli. Kao rezultat, većina ljudi, uključujući zdravstvene djelatnike, utvrdit će koliko ste trudni na temelju datuma zadnje menstruacije.

Da biste utvrdile koliko ste tjedana trudne, pokušajte se sjetiti kada je započeo vaš posljednji ciklus. Prvi dan vaše zadnje menstruacije, broji se kao prvi dan vaše trudnoće

Neke žene računaju trudnoću od dana kada su vjerojatno ovulirale tijekom mjeseca u kojem su zatrudnjele. To će vam dati procjenu datuma začeća, što će obično biti oko dva tjedna nakon prvog dana vaše zadnje menstruacije. Tako da, ako računate po zadnjoj menstruaciji, bit ćete dva tjedna duže trudne.

Što ako ne znate datum zadnje menstruacije ili imate neredovite cikluse?

Ako imate neredovite menstrualne cikluse, možda ne znate datum zadnje menstruacije. Ako vaš ciklus odstupa u dužini, računanje po zadnjem datumu, možda vam neće dati datum na koji se možete osloniti.

Prvi ultrazvuk u trudnoći, dat će vam točniji datum očekivanog poroda. Ginekolog će izmjeriti bebu od glave do nogica. To se zove CRL (Crown Rump Length) kojim se mjeri duljina embrija od tjemena do trtice i služi upravo za određivanje tjedana trudnoće.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kako možete biti 4 tjedna trudni, ako ste u 5 tjednu trudnoće?

Kako bi to shvatili, može vam pomoći razmišljati o godinama. Kad je beba stara godinu dana, završila je svoju prvu godinu života. To znači da će imati godinu dana za vrijeme svoje druge godine života. Slično tome, kada završite svoj prvi tjedan trudnoće, trudni ste tjedan dana. Tako ćete biti trudni tjedan dana u drugom tjednu trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su tromjesečja trudnoće?

Tromjesečje znači tri mjeseca. Dužina većine trudnoća je devet kalendarskih mjeseci, pa je trudnoća podijeljena na tri tromjesečja. Ovo je samo koristan način opisivanja promjena koje se događaju u vašem tijelu:

1. tromjesečje: traje od samog početka trudnoće dok 13 tjedana plus šest dana. Uz uzbuđenje otkrivanja da ste trudni, možda ćete se osjećati iscrpljeno i bit ćete osjetljivije.

2. tromjesečje: traje od 14 tjedana do 27 tjedana plus šest dana trudnoće. Tijekom ova tri mjeseca vjerojatno ćete se osjećati mnogo bolje. Trbuščić će se početi vidjeti i neugodni simptomi rane trudnoće bit će iza vas.

3. tromjesečje: traje od 28. tjedna trudnoće pa do poroda. Trebat će vam dodatna energija kako bi pomogla rastu bebe i umor će se vjerojatno vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Koliko dugo traje trudnoća?

Normalna trudnoća traje 280 dana od prvog dana zadnje menstruacije ili 266 dana od začeća, ovisno kako ju računate. Većinom ćete čuti da trudnoća traje 40 tjedana od prvog dana zadnje menstruacije

40 tjedana trudnoće:

- devet kalendarskih mjeseci ili

- 10 lunarnih mjeseci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začećem dolazi do trudnoće, no trudnoća se računa od prvog dana zadnje menstruacije. Dakle,  trudnoća traje 40 tjedana i tu nema dilema.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Koliko je točan datum poroda?

Datum poroda je procjena kada ćete roditi. Samo oko 5 posto beba rođeno je na procijenjeni datum. Normalno je da se beba rodi između 37. i 42. tjedna trudnoće

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba