Negativne nuspojave

Rad u noćnim smjenama može izazvati dugoročnu štetu na zdravlju

Image
Foto: Photos.com

Rad u noćnim smjenama stvara kaos u organizmu i može izazvati dugoročnu štetu na zdravlju, upozorili su znanstvenici, prenosi BBC i dodaje da je smjenski rad već povezan s češćim pojavama šećerne bolesti tip 2, srčanih udara i raka.

21.1.2014. u 12:28/ I.H./Hina

Znanstvenici iz Centra za istraživanje sna sveučilišta u Surreyu otkrili su da su poremećaji koje smjenski rad uzrokuje prisutni na bazičnoj molekularnoj razini.

Stručnjaci kažu da su razmjeri, brzina i težina oštećenja izazvanih budnim stanjem tijekom noći iznenađujuća.

Ljudsko tijelo ima vlastiti prirodni ritam i biološki sat koji je podešen na spavanje noću i aktivnost danju. Taj sat ima duboki utjecaj na tijelo mijenjajući sve od hormona i temperature tijela do fizičkih sposobnosti, raspoloženja i funkcije mozga.

U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su pratili 22 osobe čije je tijelo prolazilo put od normalnog obrasca rada danju do rada u noćnim smjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krvne pretrage pokazuju da je normalno šest posto gena programirano da bude aktivno u određeno doba dana, no jednom kad su dobrovoljci radili čitavu noć to se izgubilo.

"To pokazuje zašto se loše osjećamo zbog jet laga ili kad radimo u neredovitim smjenama", kaže jedan od znanstvenika sa Sveučilišta u Surreyu Simon Archer.

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Njegov kolega Derk-Jan Dijk kaže kako svako tkivo u organizmu ima vlastiti dnevni ritam no sa smjenama to se gubi.

Dijk kaže kako je poznato da je smjenski rad povezan s negativnim nuspojavama i zdravstvenim posljedicama koje se pokazuju nakon nekoliko godina smjenskog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba