ZNAKOVI BOLESTI

Rak debelog crijeva: simptomi koje ne biste smjeli ignorirati

Image
Foto: Thinkstock

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih karcinoma, a najčešće se javlja nakon 40. godine života

1.8.2018. u 8:45/ Život i stil

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih oblika karcinoma te drugi po redu uzrok smrtnosti u svijetu. Prepozna li se na vrijeme, liječenje raka debelog crijeva može biti vrlo uspješno.

{"RELATED":primijetili}

U početnom stadiju rak debelog crijeva nema očitih simptoma, oni se počnu javljati tek onda kad je rak već uznapredovao. S obzirom na to da rak debelog crijeva raste vrlo sporo, obično prođe mnogo vremena da se proširi te počinje pokazivati prve simptome.

Najčešći početni simptom raka debelog crijeva jest krvarenje tijekom pražnjenja crijeva. Oboljeli mogu primijetiti krv u stolici, što bi odmah morao biti znak za uzbunu. Osim krvave stolice, kod oboljelih se može javiti i probadajuća ili tupa bol u trbuhu, ali i problemi s obavljanjem nužde poput zatvora i/ili progresivnog proljeva.

Rizik od raka debelog crijeva posebno raste nakon 40-e godine života, a u prosjeku se nešto češće javlja među muškarcima nego kod žena. Najvažniji korak prema uspješnom izlječenju od raka debelog crijeva jest što ranije dijagnosticiranje i kretanje s odgovarajućom terapijom.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba