Smanjite rizik

Rak dojke: koji su uzroci i faktori rizika

Image

Rak dojke je najčešći invazivni rak kod žena, a drugi glavni uzrok smrti od raka kod žena nakon raka pluća

27.11.2018. u 12:55/ Život i stil

Napredak u otkrivanju i tretmanu dramatično je poboljšao stope preživljavanja od 1989. godine do danas. Svijest o simptomima i potrebi za redovnim pregledima važni su načini smanjenja rizika. Rak dojke može "napasti" i muškarce, ali mi ćemo se ovaj put posvetiti uzrocima i faktorima rizika kod žena.

Nakon puberteta, ženske grudi se sastoje od masnoća, vezivnog tkiva i tisuća lobula, sitnih žlijezda koje proizvode mlijeko za dojenje. Sitne cijevi, ili kanali, nose mlijeko prema bradavici.

Kad se stanice tijela umnožavaju nekontrolirano, taj prekomjerni rast stanica uzrokuje rak. Rak dojke obično počinje u unutarnjoj podlozi mliječnih kanala koji ih opskrbljuju mlijekom. Od tamo se može proširiti na druge dijelove tijela.

Faktori rizika za rak dojke kod žena

Točan uzrok ostaje nejasan, ali neki čimbenici rizika ga čine vjerojatnijim. Neki od njih mogu se spriječiti.

1. Dob

Rizik se povećava s dobi. U 20. godinama, šanse za razvoj raka dojke u sljedećem desetljeću iznose 0.6 posto. U dobi od 70 godina, ova brojka raste do 3,84 posto.

2. Genetika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je bliska rođakinja imala ili ima raka dojke, rizik je veći. Žene koje nose BRCA1 i BRCA2 geni imaju veći rizik od razvoja raka dojke, raka jajnika ili oboje. Ovi geni mogu se naslijediti. TP53 je još jedan gen koji je povezan s većim rizikom od raka dojke.

3. Guste dojke

Rak dojke vjerojatnije će se razviti u tkivu dojke s većom gustoćom.

4. Tjelesna težina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Žene koje imaju prekomjernu tjelesnu masu ili su pretile, pogotovo nakon menopauze, mogu imati veći rizik od razvoja raka dojke, vjerojatno zbog viših razina estrogena. Visok unos šećera također može biti faktor.

5. Unos alkohola

Redovita konzumacije većih količina alkohola također ima ulogu. Studije su pokazale da žene koje konzumiraju više od 3 pića dnevno imaju 1.5 puta veći rizik za rak dojke.

6. Izlaganje estrogenu i dojenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da izloženost estrogenu dulje vrijeme povećava rizik od karcinoma dojke. To može biti zbog ranije pojave prve menstruacije ili ulaska u menopauzu kasnije od prosjeka. Dojenje, osobito više od jedne godine, čini se da smanjuje mogućnost razvoja karcinoma dojke, vjerojatno zbog toga što trudnoća nakon dojenja smanjuje izloženost estrogenu.

7. Hormonska terapija

Upotreba hormonske nadomjesne terapije i oralnih kontracepcijskih pilula povezana je s karcinomom dojke, također zbog povećane razine estrogena.

8. Izlaganje zračenju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prolaženje kroz zračenja za rak koji nije bio rak dojke. povećava rizik od raka dojke kasnije u životu.

9.  Povijest raka dojke ili kvržica u grudima

Žene koje su imale rak dojke imaju veću vjerojatnost da će ga opet imati, u usporedbi s onima koji nemaju povijest bolesti. Neke vrste benignih kvržica povećavaju šanse za razvoj raka kasnije. 

Umjetne grudi i karcinom dojke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene s implantatima u grudima kojima je dijagnosticiran rak dojke imaju veći rizik od umiranja od raka dojke i do 25% veće šanse da dobe dijagnozu kasnije, u usporedbi sa ženama bez implantata. To može biti jer implantati prikrivaju rak tijekom pregleda ili zbog toga što dovode do promjena u tkivu dojke. Potrebno je više istraživanja.

  • rak dojke je najčešći rak među ženama
  • simptomi uključuju kvržicu ili zadebljanje grudi, te promjene na koži ili bradavici
  • čimbenici rizika mogu biti genetski, ali i neki kao što je unos alkohola, koji ga čine vjerojatnijim
  • dostupan je niz tretmana, uključujući operaciju, radijacijsku terapiju i kemoterapiju
  • mnoge kvržice u grudima nisu kancerogene, ali svaka žena koja je zabrinuta zbog kvržica ili promjena treba posjetiti liječnika

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba