Većina nas ne brine dovoljno

Rak kože uzima maha: kako se zaštititi, kojim faktorom mazati i je li solarij opasan?

7.6.2018. u 10:31/ Kristina Čirjak

Izležavanje na plaži je počelo, ali koliko je sigurno 'hvatanje' brončanog tena?

Bez obzira na brojna upozorenja stručnjaka naše obale vrve ljudima koji uživaju na suncu od 11 do 16 sati. Od hlada se većinom bježi, a kreme protiv UV zraka se izbjegavaju. 

Međutim, takva praksa može imati kobne učinke na zdravlje: pogotovo kada se radi o osobama svijetle puti. Njima je vrijeme na suncu ograničeno na kratkih deset minuta. 

Šokantni podaci pokazuju da Hrvatima ne ide odgovorno ponašanje pod suncem pa je tako u Zagrebu pregledano tisuću osoba, a dijagnosticirano je čak 140 zloćudnih tumora. Na najteži oblik, melanom, sumnja se u dvadeset slučajeva.

Sanja Poduje iz Klinike za kožne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice objasnila nam je: "Melanom, ako prodre u dubinu kože, veći je rizik za razvoj metastaza."

Unatoč svim upozorenjima, kupači ne obraćaju dovoljno pažnje na štetne UV zrake. Diljem Zagreba su, kako bi osvijestili građane, postavljeni mjerači UV indexa koji pokazuju koji zaštitni faktor odgovara trenutnom UV indexu.

Mazati se ne moramo samo s kremama, već i sa domaćim pripravcima.Ulje sjemenki malina ima zaštitni faktor 25, a maslinovo ulje za kojim često posežemo 2-8. 

Veliki broj žena i muškaraca po "pripremnu" boju odlazi u solarij koji liječnici kritiziraju. Iz Zavoda za javno zdravstvo, Ana Puljak, upozorava da solarij zrači 15 puta jače nego sunce u podne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I uz pravu zaštitu od štetnih sunčevih zraka možete postići brončani ten bez rizika po svoje zdravlje i kožu. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dva tipa

Dijabetes: koja je razlika između dijabetesa tipa 1 i 2?

Više s weba