Žensko zdravlje

Rak vrata maternice: reagirajte na vrijeme, ako primijetite ove simptome

Image
Foto: Thinkstock

Osim redovnih Papa testova, pažnju obratite i na ove simptome tipične za rak vrata maternice

2.5.2018. u 13:20/ Život i stil

Maligna tvorevina na vratu maternice zove se još i karcinom cerviksa. Danas se smatra jednim od najpreventabilnijih tipova karcinoma.  Zahvaljujući Papa testu i dostupnosti ovog dijela tijela, otkrivanje i liječenje postalo je lakše.

Važno je obratiti pažnju na sljedeće simptome. 

Simptomi raka vrata maternice

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO:THINKSTOCK)

Kod mnogih su žena, u ranom i uznapredovalom stadiju raka, simptomi vidljivi. Međutim, oni također mogu biti znak neke druge bolesti

  • Nepravilno krvarenje:  nepravilno krvarenje između mjesečnica, nakon spolnog odnosa ili u menopauzi jedan je od najuobičajnijih simptoma raka vrata maternice. Često signalizira da je rak napredovao i zahvatio tkivo oko cerviksa.
  • Obilna i bolna menstruacija:bolne menstruacije su česta pojava, ali ovdje se radi o iznimno jakim menstruacijama u abnormalno malim razmacima. Događa se da žene imaju po dvije obilne menstruacije u mjesec dana.
  • Neobični iscjedak:  vaginalni iscjedak je prirodna i normalna stvar, ali kao simptom raka vrata maternice, iscjedak zna biti crvenkast ili smećkast te vrlo neugodno miriše. U njemu se mogu nalaziti i vidljivi komadići tkiva. 
  • Bolovi u zdjelici, leđima i nogama: rak vrata maternice ponekad izaziva bolove u zdjelici, a ako se proširi na druge organe poput jetre ili mjehura bol se može osjetiti u leđima i nogama. 
  • Neobjašnjiv umor: konstantan umor zna biti rezultat gubljenja crvenih krvnih stanica zbog čestih ili obilnih krvarenja. Ukoliko se osjećate iscrpljeno bez razloga,a životni stil vam je uredan (dosta sna, pravilna ishrana), posjetite liječnika. 
  • Mučnina i potreba za povraćanjem: stalna ili česta mučnina može se javiti kod uznapredovalog raka vrata maternice. To se događa zbog naoticanja cerviska pri čemu počinje stiskati trbušnu šupljinu.
  • Nagli gubitak kilograma: gubitak kilograma može uslijediti zbog stalne mučnine i umorna zbog čega nemate apetita. Osobe koje primijete nagli gubitak kilograma unutar nekoliko mjeseci, bez da su mijenjale način prehrane ili vježbale, trebaju posjetiti liječnika. 

Prevencija raka vrata maternice

Osim cijepljenja, prevencija uključuje korištenje prezervativa posebno kod osoba koje nemaju stalne partnere. Ključni su redovni ginekološki pregledi i uzimanje brisa vrata maternice. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
je li opasan?

Što je uzrok smeđeg iscjetka kod žena?

Više s weba