OGLAS

žestoka i prava

Rakija u službi domaćica: naše bake koristile su je za sve - od liječenja do pranja prozora

Image
Foto: Thinkstock

Domaća rakija puno je više od žestice. U prošlosti nije postojala kuća bez rakije ni prozor uz more, u čijem kutku ljeti nije sazrijevao neki fini liker

14.11.2017. u 11:29/ Marijana Markelić

Jedan od aduta narodne medicine je domaća rakija. U prošlosti nije postojala kuća u kojoj nije bilo rakije. Naše bake koristile su je apsolutno za sve - u pripremi hrane, za dezinfekciju rana, skidanje temperature, preventivno čašicu protiv prehlada i upala, za imunitet, a na koncu i za dobro raspoloženje. Koristila se rakija i za pranje prozora i naočala. Rakija je činila čuda, ako se s njom pametno baratalo. U suprotnom stvarala je (kao i danas) samo probleme.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)


Ali, nećemo o tamnoj strani te naše tradicionalne žestice, već o onome dobrome što je značila u svakom kućanstvu. Naravno, koliko vrsta rakije toliko i njezinih primjena. Razlikujemo šljivovicu, travaricu (jedna od najljekovitijih rakija, a dolazi u bezbroj verzija, ovisno o tome od koje je ljekovite trave raditeNajčešće se bilje potapa u lozovači), komovicu, viljamovku, bisku (rakija od imele), rakiju od breskve, a zatim i likere medicu, orahovac (u tradicionalnoj medicini koristi se kod želučanih problema), višnjevaču, maraskino, limoncello, ružu te brojne druge.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Naše bake znale su od rakije napraviti čuda. Domaćice su se ponosile finim, aromatičnim likerima koji su sazrijevali na ljetnome suncu, a njima se nazdravljalo samo u posebnim prilikama ili dočekivalo posebne goste. No, kada je riječ o kolačima, na likerima i rakijama se nije štedjelo. Brojni božićni kolači, osobito oni dalmatinski, sadrže rakiju ili neki od gore spomenutih likera. Rakija će učiniti da fritule i kroštule ne upiju previše ulja, dok će likeri dati posebnu aromu. 

Kad je u pitanju zdravlje, rakija je imala veliku ulogu u očuvanju istoga. Još uvijek postoji običaj, osobito na sjeveru i istoku Hrvatske, da se rakijom započinje dan. Vjeruje se da se tako potiče cirkulacija i štiti organizam od bolesti. Rakija je dobra i kod reume, želučanih tegoba, koristi se i u oblozima za skidanje visoke temperature, njome se masiraju bolna mjesta na tijelu i ukočeni vrat te tretira bolno grlo (medica s par kapi proplisa). 

Ukoliko imate lošu rakiju, nemojte je baciti. Ona će odlično oprati prozore. Ovo su samo neki od načina kako koristiti rakiju. Najvažnije je da ne pretjerujete s konzumacijom. 


Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba