Prvi simptomi

Rani znakovi trudnoće: koji su i kako ih prepoznati

Image
Foto: Thinkstock

Rani znakovi trudnoće drugačiji su od žene do žene, ali ih uvijek možete prepoznati. Pročitajte koji su najčešćih sedam

11.5.2017. u 13:15/ Život i stil

Pitate se jeste li trudni? Samo je jedan način da budte u potpunosti sigurni: test na trudnoću. Ali postoje rani znakovi trudnoće koji mogu ukazivati na mogućnost uskorog dolaska bebe.

Ponekad rani simptomi trudnoće 'oponašaju' simptome prije ili za vrijeme menstruacije, zbog čega možda nećete odmah shvatiti da ste trudni. Evo na što morate obratiti pažnju:

1. Iscjedak i grčevi

Nakon začeća, oplođeno jajašce 'veže' se za zid maternice. To može biti uzrok jednog od najranijih simptoma trudnoće: laganog krvavog iscjetka i ponekad i grčeva. To se zove implantancijsko krvarenje i događa se između šest do dvanaest dana nakon oplodnje.

Grčevi su slični menstrualnim bolovima, pa neke žene pomisle da je krvarenje početak menstrualnog ciklusa. Uz krvarenje, možete primijetiti i bijeli, mliječni iscjedak koji može biti prisutan cijelu trudnoću i u većini slučajeva je bezopasan.

2. Osjetljive i bolne grudi

Nakon začeća, razine ženskih hormona se mijenjaju. Zbog toga, grudi mogu postati osjetljivije, natečene i bolne. Područje oko bradavica, areole, mogu postati tamnije. 

3. Umor

Osjećaj umora normalan je u trudnoći, pogotovo u početku, već tjedan dana nakon začeća. To je povezano s hormonom progesteronom, iako i druge stvari poput niske razine šećera u krvi, niskog krvnog tlaka i povećane proizvodnje krvi, mogu pridonijeti tom osjećaju. 

4. Jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine poznat su rani simptom trudnoće, ali ih nemaju sve žene. Točan uzrok jutarnjih mučnina nije poznat, ali je vrlo vjerojatno da je povezana s hormonima. Mučnine tijekom trudnoće mogu se pojaviti u bilo koje doba dana, ali su najčešće ujutro. Moguće je da mučnine, čudne želje za hranom ili pak gađenje, potraju cijelu trudnoću. No, na sreću, simptomi većinom nestaju do 13. ili 14. tjedan trudnoće.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

5. Izostanak menstruacije

Najočitiji rani znak trudnoće, zbog kojeg se većina žena odlučin napraviti test na trudnoću, jest izostanak menstruacije. Ali nije uvijek znak trudnoće: moguće da je do izostanka došlo zbog problema s hormonima, stresa... Nekim ženama izostane mestruacija kad prestanu piti kontracepcijske pilule

6. Često mokrenje

Ponekad počinje oko šestog do osmog tjedna nakon začeća. Iako uzrok može biti i infekcija mokraćnih puteva ili previše dijuretika, ako ste trudni, razlog je povećana razina hormona.

7. Promjene raspoloženja

U prvom tromjesečju, promjene raspoloženja su vrlo česta pojava. Visoki progesteron i estrogen odgovorni su za to. No, bez brige, proći će...

Upravo se čita

Image
Policija šuti...

Objavljene poruke ubijene studentice iz Osijeka: 'Ako te neka cura bude pitala za njega, reci da bježi'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba