fokusirajte se na prehranu

Razbijen mit: vježbanje vam neće pomoći da izgubite kilograme!

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Fizička aktivnost važna je u borbi protiv dijabetesa, srčanih bolesti i demencije, ali njezin učinak na smanjenje kilaže minimalan je. Ključ je unos šećera i ugljikohidrata

23.4.2015. u 13:42/ RTL/Hina

Fizička aktivnost ima malu ulogu u borbi protiv gojaznosti, tvrde britanski znanstvenici i kažu da se umjesto toga treba fokusirati na zdravu prehranu.

Troje međunarodnih stručnjaka u uvodniku časopisa British Journal of Sports Medicine naglašava kako je vrijeme da se "razbije mit o tjelovježbi".

Fizička aktivnost važna je u borbi protiv dijabetesa, srčanih bolesti i demencije, ali njezin učinak na smanjenje kilaže minimalan je. Ključ je unos šećera i ugljikohidrata.

Spomenuti stručnjaci, među kojima je ugledni londonski kardiolog AseemMalhotra, za pogrešno uvjerenje da tjelovježba pruža ravnotežu nezdravoj ishrani odgovornom smatraju prehrambenu industriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malhotra je rekao da je njihova taktika "strahovito slična" onoj koju koriste duhanske industrije i tvornice gaziranih i zaslađenih napitaka. Traži i da se prekine svaka marketinška povezanost industrije brze hrane i sporta.

Stručnjaci u British Journal of Sports Medicine tvrde kako do 40 posto osoba čija je tjelesna težina u okviru normalnih vrijednosti, u organizmu nosi štetne metaboličke abnormalnosti povezane s gojaznošću.

Upravo se čita

Image
LET 3 KOD MOJMIRE

O pobjedi: 'To su sile kozmičke zavjere, kao da nas guraju da pobijedimo na Dori, pa i na Euroviziji'

Unatoč tomu, šire se "beskorisne" poruke da se zdrava težina može zadržati brojenjem kalorija. Malhotra tvrdi da je najvažnije znati izvor kalorija jer istraživanja pokazuju da je kod osoba koje pretjeruju s unosom kalorija iz šećera rizik od razvoja dijabetesa 11 puta veći nego kod onih koje na jednak način pretjeruju s konzumiranjem kalorija iz masti.

Podsjećaju i na istraživanja i dokaze o globalnom teretu bolesti objavljene u stručnome časopisu Lancet koji pokazuju da nezdrava prehrana uzrokuje više bolesti od alkohola i pušenja zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gojazna osoba ne mora prstom mrdnuti da smanji težinu, samo treba manje jesti. Zabrinjava me pogrešna poruka koja se šalje javnosti - dok vježbate možete jesti što hoćete, a to je znanstveno neutemeljeno i pogrešno", rekao je Malhotra.

Ostali njegovi kolege s time se ne slažu. BBC je za komentar pitao profesora MarkaBakera s britanskog Nacionalnog instituta za izvrsnost zdravlja koji je preporučio kombinaciju izbalansirane prehrane i vježbe. "Bilo bi glupo isključiti važnost fizičke aktivnosti", rekao je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba