sitnice na koje zaboravljamo

Razbijmo mitove o prehrani i dijetama: male stvari koje će vam otvoriti oči!

Image
Foto: Thinkstock

U vezi hrane postoje brojni mitovi i terorije. Ovim člankom razbit ćemo vam nekoliko predrasuda o prehrani i načinima 'skidanja' suvišnih kilograma

12.10.2016. u 10:47/ Vijesti.hr

Svi već znamo da ne bismo smjeli jesti ako nismo gladni, da osjećaj sitosti dolazi sa 'zakašnjenjem' od nekih 15 minuta, pa smo stoga skloni prežderati se, no vjerojatno nam nitko nije otkrio da je sito jeli mi pet obroka dnevno ili samo tri.

Image
brzinska dijeta

Kako se za tjedan dana riješiti naslaga sala na trbuhu?

Image
brzinska dijeta

Kako se za tjedan dana riješiti naslaga sala na trbuhu?

Naime, u vezi hrane postoje brojni mitovi i terorije - od toga da nije zdravo jesti navečer preko diskusije o unosu masne hrane u organizam do toga kako kvalitetan san pospješuje učinke dijete. Teško je pratiti koja teorija više 'drži vodu', baš kao što je u modernom svijetu komplicirano držati se zdrave prehrane, redovito vježbati i spavati određen broj sati. 

Stoga smo odlučili upozoriti vas na nekoliko sitnica koje često zaboravljamo, a tiču se našeg zdravlja, prehrane i kilaže:

  •  Zaboravite na sokove!

Dok možda neprestano računamo koliko smo kalorija unijeli u organizam kroz hranu, zaboravljamo da se računa i ono što popijemo. Gazirani sokovi, pa čak i oni koji se reklamiraju kao prirodni, sadrže mnogo sladila, a nemaju nikakve nutritivne vrijednosti. Radije popijte vode.

  •  Pazite na porcije!

Porcija hrane koju tijekom obroka unesemo u sebe trebala bi biti veličine vašeg dlana. Ukoliko vam se to čini premalo, sjetite se da se organizam brzo zasiti, samo što mi kasno percipiramo tu informaciju.

  • Nisu sve masti štetne!

Jedan od najuglednijih medicinskih časopisa JAMA Internal Medicine otkrio je kako je šećerna industrija 60-ih godina znanstvenicima s Harvarda platila da objave studije koje bi umanjile veze između šećera i srčanih bolesti. Lažirano istraživanje kao glavne krivce za bolesti srca ističe mast i kolesterol, a jedan od plaćenih znanstvenika kasnije je sastavljao vladine smjernice i o prehrani. Ovo je rezultiralo time da su proizvođači hrane počeli uklanjati masti iz proizvoda i dodavati šećer, a za posljedice toga još ćemo morati pričekati neko vrijeme.

Prava je istina da trebate izbjegavati slano i slatko, a zdrave masti poput maslonovog i lanenog ulja, lososa, tune, orašastih plodova dobrodošle su na svakodnevni meni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Tajming je bitan!

Ako se držite dijete, a suvišni kilogrami i dalje se ne tope, možda morate obratiti pažnju na vrijeme konzumiranja hrane. Uz tjelesnu aktivnost, stručnjaci tvrde kako je tajming izuzetno bitan.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba