istraživanje

Različite uloge: zaposlene mame s dvoje djece su 40 posto više pod stresom

Image
Foto: www.profimedia.hr

'Konflikt radne i obiteljske uloge povezan je s povećanim psihološkim naporom, višom razinom stresa i nižom razinom blagostanja', kažu znanstvenici

30.1.2019. u 9:40/ Život i stil

Majke koje imaju dvoje djece i puno radno vrijeme imaju značajno povećanu razinu stresa, otkrilo je novo istraživanje. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Manchester i Sveučilišta Essex analizirao je podatke više od 6,000 osoba koje je skupio The UK Household Longitudinal Study. Istraživanje je objavljeno u časopisu Sociology Britanskog sociološkog udruženja, a prikupili su različite podatke iz kućanstva o radnim navikama, razini stresa, krvnom tlaki i iskustvu sa stresom.

Istraživači su ocijenili 11 biomarkera koji su povezani s kroničnim stresom među sudionicima. Prema njihovim nalazima ukupna razina biomarkera povezana s kroničnim stresom za 40 posto je veća među ženama koje imaju dvoje djece i rade puno radno vrijeme, u usporedbi sa ženama koje nemaju djecu i rade puno radno vrijeme.

Image
pozdravljamo novi trend!

Sve više tvrtki skraćuje radni tjedan, pokazalo se dobrim i za radnike i za poslodavce

Image
pozdravljamo novi trend!

Sve više tvrtki skraćuje radni tjedan, pokazalo se dobrim i za radnike i za poslodavce

Prema britanskoj organizaciji Mental Health Foundation kronični stres se definira kada je osoba izložena stresu neki duži period. Simptomi kroničnog stresa uključuju tjeskobu, depresiju, glavobolje, nesanicu i razdražljivost.

Također, istraživači su otkrili da žene s dvoje djece i manji broj radnih sati imaju nižu količinu kroničnog stresa za 37 posto u odnosu na mame koje imaju fiksno radno vrijeme. Pokazalo se da i očevi s manje radnih sati imaju nižu količinu stresa. Nakon obrade podataka utvrdili su da niz faktora poput ženine dobi, prihoda, etnička pripadnost i obrazovanje utječu na njihove nalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konflikt radne i obiteljske uloge povezan je s povećanim psihološkim naporom, višom razinom stresa i nižom razinom blagostanja', kažu znanstvenici. "Roditelji s malom djecom posebno su izloženi ovom konfliktnom odnosu. Radni uvjeti koji nisu fleksibilni i prilagođeni obitelji, kao što je dugo radno vrijeme, mogu negativno utjecati stresne reakcije. Ponovljeni stresni događaji koji proizlaze iz kombinacije društvenih i obiteljskih izvora stresa i velikih životnih traumatičnih događaja rezultiraju kroničnim stresom, koji na kraju utječe na zdravlje", objasnili su istraživači za Independent te dodali da fleksibilno radno vrijeme može radnicima osigurati ravnotežu između obiteljskog života i posla.

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba