Što vi možete učiniti?

Razvoj govora kod djece je individualan, a evo što morate ili ne smijete raditi

Image
Foto: Thinkstock

Za razvoj govora kod djece nema pravila, ali ovo su stvari koje morate znati kako bi vaše dijete uspješto 'probrbljalo'

1.8.2018. u 15:30/ Život i stil

Prve tri godine života ključne su za fizički i motorički razvoj, ali i za razvoj govora kod djece. U tom periodu roditelji igraju veliku ulogu pa tako mogu ubrzati razvoj komunikacije ili je, pak, totalno ugroziti. 

Još dok je u trbuhu, beba pokušava ostvariti vezu s majkom pa tako osluškuje njen ritam srca i prilagođava joj se, a mame osjećaju pokrete i razgovaraju s bebom. 

Kako se govor razvija

Kada se napokon rodi, bebin jedini način slanja poruka svijetu je plakanje, ali ono od samog rođenja počinje 'hvatati' poruke i govor oko sebe. Razvoj govora kod djece zato počinje od samog rođenja. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Do trećeg mjeseca života dijete okolini šalje signale plakanjem i gestama, a nakon trećeg mjeseca počinje 'eksperimentirati' i proizvoditi neartikulirane zvukove i javljaju se prve jasnije reakcije na ono što se događa oko njega. 

Razvoj govora kod djece poprima nešto 'ozbiljniji' oblik pa tako dijete počinje ponavljati određene slogove, a usvojilo je ritam slušanjem osoba oko sebe. Ako primijetite da takvi tzv. kanonički slogovi izostaju, potrebno je kontaktirati profesionalca.

Oko desetog mjeseca djeca počinju komunicirati s okolinom na jeziku razumljivim samo njima i slažu prve 'njihove' rečenice. Stručnjaci ovu fazu nazivaju faza žargona, a to su prvi znakovi da razvoj govora kod djece napreduje prema logičnom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do druge godine, dijete bi trebalo poznavati oko 1000 riječi i postepeno slagati riječi u rečenice, a do treće bi godine trebalo znati materinski jezik, bez obzira na greške koje radi u govoru. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Roditeljska uloga

Kako bi ubrzali razgvoj govora kod djece, roditelji bi se trebali što više obraćati djetetu. Koju god radnju radite pokušajte u verbalizirati djetetu jer će na taj način ono postepeno logički spajati riječi s objektima i radnjama. Uzmite u obzir i neartikulirane zvukove koje proizvodi jer se na taj način uključuje u komunikaciju s vama. 

Nikako ne bi trebali djecu ostaljati ispred televizora jer njihov mozak nije dovoljno brz za hvatanje svih informacija s televizije. Na taj ga način samo 'krcate' s informacijama koje može krivo povezivati s onim što čuje pa može doći do iskrivljenog govora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Nemojte zanemariti da je svako dijete invidualno i da se razvoj govora kod djece kod svakoga razvija svojim tempom pa nema razloga za brigu, ako vaše dijete ne progovori kada i dijete vaše sestre. 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba