nova preporuka

Recept za zdravlje: zaboravite na superhranu i jedite kako su jele vaše bake!

Image
Foto: RTL

Prije su ljudi jeli što su imali. Današnji čovjek može jesti što poželi, kreirati si prehranu po tipu krvne grupe ili biti sirovojedac, no antropolog iz Kalifornije tvrdi da trebamo jesto ono što su jeli naši preci

20.12.2016. u 8:00/ Vijesti.hr

Raznolika prehrana ključ je zdravlja. Ili možda ipak nije? U knjizi 100 milijuna godina hrane liječnik i antropolog Stephen Le tvrdi da suvremeni čovjek unosi previše kalorija u odnosu na njegove pretke, a taj višak kalorija odgovoran je za brojne bolesti koje ga pogađaju. Danas hrane ima u izobilju i nadohvat nam je ruke što uopće nije dobro za ljudski organizam, drži Le.

Ljudi su podložniji alergijama i skloniji kroničnim bolestima, nego prije. Lejeva obitelj se iz Vijetnama preselila u Ottawu 60-ih godina prošlog stoljeća. On je završavao studij medicine na Sveučilištu u Kaliforniji kada je njegova majka oboljela od raka dojke i preminula tri mjeseca kasnije u 66 godini, samo dvije godine nakon svoje majke koja je umrla u 92. 

Kako kaže Le, njegovi roditelji su usvajali nove trendove prehrane, dok su njegovi djed i baka, koji nikada nisu naučili engleski, ostali vjerni svojoj tradicionalnoj kuhinji i jelima na kojima su odrasli. Kao antroplog, Le je započeo istraživanje o prehrani kod predaka i bolesti povezanih s hranom.

"Moja su istraživanja pokazala da su Azijati koji su migrirali u Sjevernu Ameriku i u Europu, češće oboljevali od raka dojke i prostate", kazao je Le te odlučio otkriti što je uzrok tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Le je otkrio da prosječan čovjek danas u 2016. ne unosi više kalorija nego čovjek od prije milijun godina, ali zahvaljujući prilagodbi našeg metabolizma mi sagorjevamo isto kalorija koliko i naši preci, usprkos sjedilačkom načinu životu. 

Stoga, umjesto da jedemo manje i vježabmo više, trebali bi jesti kao što su jeli naši preci - voditi se genetskim i kulturnom nasljeđem kad je u pitanju prehrana, a ne kalorijama i nutritivnim vrijednostima hrane. 

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Perkovac nakon preuzimanja reprezentacije: 'U svinjcu se zna... Tko ne želi raditi, može ići'

Zaboravite na danas toliko popularnu superhranu i jedite ono što su jele vaše pra-pra-pra-prabake pa bili to krumpir, meso, riža ili povrće. Le upozorava kako također nisu zdravi toliko popularni smootheiji i cijeđeni sokovi jer tako unosimo u tijelo previše fruktoze, a kroz gomilu sirovog povrća previše otrova kojima su tretirani.

Le nije nutricionist i priznaje da voće i povrće imaju svoju nutritivnu vrijednost, no smatra ne treba pretjerivati. Stoga, umjesto da konzultirate najnoviju zdravu kuharicu, vi zavirite u kuharicu vaše bake. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nije toliko rijetko

Čini vam se da vam se urin pjeni? Evo koji su mogući uzroci

Više s weba