Vrijedi za muškarce

Redoviti odlasci u saunu smanjuju rizik od razvoja demencije?

Image
Foto: Thinkstock

Nova studija jednog finskog sveučilišta upućuje na to da bi redoviti posjeti sauni kod muškaraca mogli smanjiti rizik od razvoja demencije, prenose francuski mediji

21.12.2016. u 14:19/ Hina

Finski znanstvenici pratili su stanje 2315 muškaraca dobroga zdravlja u dobi od 42 do 60 godina u sklopu šireg istraživanja o faktorima koji utječu na razvoj koronarnih oboljenja. 

Image
Jačanje imuniteta

'Čeličenje' djece: topla sauna pa kupanje u snijegu na temperaturama ispod nule

Image
Jačanje imuniteta

'Čeličenje' djece: topla sauna pa kupanje u snijegu na temperaturama ispod nule

Muškarci su podijeljeni u tri grupe, po učestalosti odlaska u saunu: prvu grupu činili su muškarci koji su saunu posjećivali jednom tjedno, drugu grupu oni koji su onamo odlazili dva do tri puta tjedno, a u trećoj grupi su bili muškarci koji su u saunu odlazili četiri do sedam puta tjedno. 

Eliminiravši faktore koji bi mogli utjecati na rezultate poput životne dobi, podataka o konzumiranju alkohola i uživanju u duhanskim proizvodima, podataka o indeksu tjelesne mase i stresu, znanstvenici su ustanovili da su muškarci koji su tijekom dvadesetogodišnjeg razdoblja redovito odlazili u saunu bili manje podložni razvoju demencije. 

Opasnost od dijagnoze demencije u skupini muškaraca koja je u saunu odlazila četiri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

do sedam puta tjedno bila je 66 posto manja nego u grupi koja ju je posjećivala jedanput tjedno, a izgledi za razvoj Alzheimerove bolesti bili su manji za 65 posto, pokazali su rezultati istraživanja. 

Povezanost između odlaska u saunu i rizika od razvoja demencije ranije nije istraživana, no neki rezultati studije o faktorima koji utječu na razvoj koronarnih oboljenja pokazali su da su redoviti posjeti sauni kod ispitanika znatno smanjivali rizik od razvoja teških srčanih oboljenja, ali i stopu mortaliteta općenito. 

Upravo se čita

Image
preokret u slučaju posvojenja

Sud oslobodio Hrvate u Zambiji! Mogli bi poletjeti za Hrvatsku već sutra?

Voditelj studije Jari Laukkanen rekao je da odlasci u saunu istodobno štite srce i pamćenje kroz slične mehanizme, iako još nije ustanovljeno na koji način. 

"No poznato je da kardiovaskularno zdravlje utječe i na mozak. Osjećaj opuštenosti i ugode koji pruža boravak u sauni također može imati važnu ulogu", kazao je, dodavši da je potrebno provesti dodatne studije kako bi se produbila saznanja o povezanosti između odlazaka u saunu i problema s pamćenjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja objavljeni su na internetskoj stranici Age and Ageing

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba