znaju finci

Redovni odlazak u saunu štiti nas od moždanog udara

Image
Foto: Thinkstock

Bili vi ili ne ljubitelj ekstemno visokih temperatura i znojenja, znanost potvrđuej da saune dobro djeluju na zdravlje

8.5.2018. u 11:29/ Život i stil

Odlazak u saunu mogao bi osjetno smanjiti rizik od moždanog udara kod sredovječnih osoba, pokazalo je istraživanje provedeno na 1628 muškaraca i žena u dobi od 53 do 74 godine. Ispitanici su praćeni 15 godina. Rezultati studije provedene u Finskoj, zemlji poznatoj po saunama, objavljeni su u znanstvenom časopisu Neurology.

Barem jednom na tjedan Finci običavaju ići u saunu. Znanstvenici su ispitanike podijelili u tri skupine. Jedna je u saunu išla jednom na tjedan, druga dva do tri puta, a treća četiri do sedam puta na tjedan.

Istraživanje je pokazalo da je ta posljednja grupa bila u najboljem položaju. Kod njih je rizik od moždanog udara bio umanjen za 60 posto u usporedbi s prvom skupinom. Druga skupina imala je manji rizik od moždanog udara za 12 posto od prve skupine.

Znanstvenici upozoravaju kako je ovo samo ogledna studija  te ne može potvrditi direktnu povezanost saune i smanjenog rizika od moždanog udara, no nije jedina koja ukazuje na benefite odlaska u saunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ranija istraživanja pokazala su da sauna dobro djeluje na zdravlje - smanjuje povišen krvni tlak, razinu šećera u krvi, umanjuje rizik od plućnih bolesti i srčanog udara. Sauna na organizam utječe slično kao i tjelovježba. 

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
magnituda 7,8

VIDEO Novi razoran potres u Turskoj od 7,7 po Richteru. Već sad broj mrtvih blizu 1300

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba