'čari' roditeljstva

Regresija sna i kako se nositi s djetetovim besanim noćima

Image
Foto: Thinkstock

Baš kad ste mislili da ste prošli najkritičniji period i izbjegli besane noći, vaš mališan odlučio je noću biti budan. Ne brinite, riječ je o regresiji spavanja

12.4.2018. u 8:26/ Život i stil

Mislili ste da ste sretnici jer imate bebu koja spava noću pa ste prve mjesece njezina života vi i partner prošli bez prevelikih kriza zbog manjka sna. I već kad ste mislili da ste zaista blagoslovljeni divnim djetešcem koje voli noću spavati, nešto se promijenilo. U dobi od oko 18 mjeseci vaša beba odlučila je da više neće noću spavati.

Doborodošli u klub roditelja koji imaju iste probleme sa svojim klincima. Naime radi se o nečemu što se zove regresija sna.

Što je to regresija sna?

Regresija sna je nazadovanje u navikama spavanja. Beba koja je običavala uredno noću spavati, odjednom počinje češće da se budi i u nemogućnosti je da u komadu dulje spava.

Do regresije sna dolazi kod skokova u razvoju djeteta, osobito kada se intenzivno razvija mozak, a može potrajati od dva do šest tjedana te nestaje kako se i pojavila.

Razlog su promjene u mozgu koje mogu kratkoročno poremetiti hormone što dovodi do problema sa spavanjem.

Kako se nositi s regresijom sna?

Kada dođe do regresije sna, važno je zadržati stare navike po pitanju spavanja i biti dosljedan. Mozak vašeg djeteta mora ponovno naučiti kako zaspati i ostati u snu i kako se uspavati nakon noćnog buđenja. 

Budite dosljedni - najbolje što možete učiniti je zadržati rutinu odlaska na spavanje, odnosno bez obzira što se vašem djetetu ne spava, stavljati ga u krevet uvijek u isto vrijeme, kako ste to i dosad običavali. Dajte mu omiljenu dekcu ili igračku, pročitajte priču. radite ono što uvijek radite kada ga uspavljujete, bez obzira što dijete skače po krevetu, umjesto da spava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Ne uzrujavajte se - vrlo je važno da ostanete hladne glave, bez obzira što se vaše dijete već pet puta probudilo. Neki roditelji za vrijeme regresije sna puštaju dijete da spava s njima, što je dobra opcija, ako vam to odgovara. Drugi će poticati dijete da spava samo.

Ograničite crtiće - ekrani bilo kakve vrste utječu na kvalitetu sna kod djeteta i odlazak na počinak. Stoga osobito u periodu regresije sna vrlo je važno da djeca što manje borave pred TV-om ili pametnim telefonima.

I ne zaboravite, riječ je o periodu koji će proći i vaše dijete će ponovno spavati kao beba. Samo ne gubite živce i ne trošite energiju na nervozu. Budite strpljivi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba