Autoimune bolesti

Reumatoidni artritis: hrana koju biste trebali jesti jer smanjuje simptome

Image
Foto: Pexels

Za reumatoidni artritis možda još nema lijeka, ali istraživači kažu kako bi određena hrana mogla pozitivno utjecati na smanjenje simptoma

13.12.2017. u 14:50/ Život i stil

Osobe s reumatoidnim artritisom često dobivaju sve vrste dobronamjernih, neželjenih savjeta, osobito u pogledu koju hranu trebaju ili ne smiju jesti. Sada je provedena studija koja podupire neke od tih tvrdnji o prehrambenim ispravcima.

Iako reumatoidni artritis (RA) još uvijek nema lijek, određena hrana i prehrambeni proizvodi mogu pomoći u ublažavanju simptoma bolesti. The Arthritis Foundation na svojoj web stranici ima popis hrane koju je dobro jesti, a koju izbjegavati, ako imate reumatoidni artritis.

No, nedavna studija je otišla u više detalja, navodeći 33 namirnice koja bi mogle biti korisne za pacijente s ovom kroničnim autoimunom bolešću.

Koja je hrana korisna za ljude s reumatoidnim artritisom?

Hrana na popisu grupirana je u osam kategorija: voće, žitarice, mahunarke, cjelovite žitarice, začini, začinsko bilje, ulja i ostalo.

  • voće: šljive, grejp, grožđe, borovnice, banane, šipak, mango, breskve i jabuke
  • žitarice: cjelovite zobene pahuljice, kruh i rižu od cjelovitih žitarica
  • cjelovite žitarice: kukuruz, raž, ječam, proso, sirak 
  • mahunarke spomenute u izvještaju su slanutak i crna soja
  • na popisu su i začini poput đumbira i kurkuma, zajedno s maslinovim uljem, ribljim uljem, jogurtom, zelenim čajem i čajem od bosiljka

Autori recenzije pokazali su se kao zagovaratelji mediteranske i veganske prehrane.

Različiti načini prehrane za različite ljude

Ljudi moraju imati na umu, da čak i oni koji imaju istu bolest nisu jedinstveni i trebaju biti oprezni prije dodavanja ili uklanjanja bilo koje namirnice iz svoje prehrane.

Pacijenti s reumatoidnim artritisom mogu celijakiju, autoimuni poremećaj koji sprječava bolesnike da jedu gluten koji se nalaze u pšenici, ječmu, zobi i raži. Neki čak i izbjegavaju kukuruzni gluten. Drugi pacijenti s RA-om mogu imati alergije na hranu koja na primjer uzrokuje da ne mogu jesti agrume, orašaste plodove ili ribe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje je razgovarati o prehrani s reumatologom i možda dijetetičarom, nutricionistom ili zdravstvenim trenerom.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
nutricionisti tvrde

Prestanite jesti samo jedan ugljikohidrat kako biste izgubili salo na trbuhu i leđima

Više s weba