'presedan u medicini'

Revolucija u borbi protiv raka: 'Ovom metodom svi simptomi su nestali kod 94 posto pacijenata'

16.2.2016. u 9:36/ Vijesti.hr

'Ovo je presedan u medicini, da smo dobili ovakve rezultate kod pacijenata u tako poodmakloj fazi bolesti', rekao je istraživač Stanley Riddell

Znanstvenici s Fred Hutchinson Centra za istraživanje karcinoma u američkoj saveznoj državi Washington tvrde da su u prvim fazama kliničkih istraživanja postigli 'izvanredan uspjeh' s reprogramiranjem imunoloških stanica koje ciljaju stanice karcinoma, piše britanski The Guardian.

Među nekoliko desetaka pacijenata, koji bi u normalnim uvjetima živjeli još samo nekoliko mjeseci, rani eksperimentalni pokusi koji su koristili T-limfocite, kojima su ciljali rak, pokazali su 'izvanredne rezultate'

U jednom dijelu istraživanja, kod 94 posto pacijenata s akutnom limfoblastičnom leukemijom, svi simptomi su u potpunosti nestali. Kod pacijenata s drugim oblicima raka krvi, njih više od 80 posto reagiralo je pozitivno, a više od pola ih je doživjelo potpunu remisiju.

"Ovo je presedan u medicini, da smo dobili ovakve rezultate kod pacijenata u tako poodmakloj fazi bolesti", rekao je istraživač Stanley Riddell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi omogućili terapiju T-limfocitima, znanstvenici izdvajaju iz organizma 'obične' imunološke stanice te ih 'naoružaju' proteinima koji im omogućavaju da prepoznaju stanice raka. Po povratku u organizam, ovakve imunološke stanice uspješno pronalaze stanice karcinima, nakon čega se imunološki sustav počinje boriti protiv njih. 

Riddel kaže kako kod ovog istraživanja postoje razlozi za optimizam, ali i za pesimizam te dodaje kako znanstvenici vjeruju da bi smanjivanje doze T-limfocita moglo smanjiti rizik nuspojava.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

"Ovo su pacijenti koji su sve pokušali kako bi se izliječili, no ništa im nije pomoglo. Većini njih se predviđa još dva do pet mjeseci života", kaže Riddel.

Istraživačica Chiara Bonini kaže kako ovakvi rezultati nisu postignuti u posljednjih 15 godina te da je ovo istraživanje revolucionarno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"T-stanice su živi lijek, i potencijalno mogu opstati u našem tijelu cijeli život", dodaje Bonini.

Ovakva terapija je često zadnja opcija liječenja jer reprogramiranje imunološkog sustava može dovesti do opasnih nuspojava, uključujući i sindrom oslobađanja citokina. 

Riddel nije rekla kada očekuju da će ova istraživanja prestati biti samo testna, ali kaže kako smatra da su blizu tome.

Također je rekla kako se nada da bi izmijenjeni memorijski T-limfociti na kraju mogli osigurati dugoročnu obranu protiv raka, koristeći stanice koje 'pamte i unatrag 10 godina i ubijaju rak tako brzo da ni ne znate da ste bili zaraženi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba