umanjuju oštećenje dnk-a

Rezultati nove studije: muškarci koji nose široke bokserice imaju kvalitetnije sjeme

Image

Bokserice

Foto: Thinkstock.com

Muškarci koji danju nose bokserice, a noću spavaju bez donjeg rublja imaju znatno manje oštećenja DNK u sjemenu u usporedbi s onima koji nose slip gaćice

26.10.2015. u 12:09/ Hina

Dugo se sumnjalo da donje rublje koje muškarci nose ima utjecaja na kvalitetu njihova sjemena, a sada je nova studija potvrdila da oni uistinu imaju više izgleda postati očevi ako su u tom kontekstu što manje sputani.

Muškarci koji danju nose bokserice, a noću spavaju bez donjeg rublja imaju znatno manje oštećenja DNK u sjemenu u usporedbi s onima koji nose slip gaćice. 

"Među muškarcima u općoj populaciji, pokazalo se da je vrsta donjeg rublja koje nose danju i noću povezana s kvalitetom sperme", rekla je autorica istraživanja Katherine Sapra iz američkog nacionalnog instituta za zdravlje djeteta i humani razvoj. "Muškarci koji danju nose bokserice, a spavaju bez ičega imaju nabolje parametre kvalitete sjemena".

Američki znanstvenici pratili su 500 muškaraca tijekom godine dana i bilježili izbor njihova donjeg rublja i kvalitetu sjemena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su spavali goli i nosili bokserice imali su 25 posto manje fragmentacije DNK od onih koji su se koristili slip varijantom.

Iako je uzorak relativno malen, studija pokazuje da bi muškarci trebali prihvatiti liberalniji pristup kada je u pitanju njihovo donje rublje jer je to bolje za njihovo reproduktivno zdravlje.

"Znamo već neko vrijeme da povećana temperatura u testisima sa sobom nosi lošiju kvalitetu sjemena", rekao je stručnjak za mušku plodnost Allan Pacey sa sveučilišta u Sheffieldu.  "Ali dosad nitko nije kvalitetno dokazao da muškarci mogu promijeniti stvari promjenom vrste donjeg rublja, ali ova studija, iako je uzorak ispitanika relativno malen, sugerira da je to istina", rekao je. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se zabrinuti...

Krvarenje i sukrvica u trudnoći: na što obratiti pažnju i koji su mogući uzroci

Više s weba