Blagodati ribljeg ulja

Riblje ulje i artritis: pomaže li u ublažavanju simptoma i liječenju

Image
Foto: Thinkstock

Tradicionalno se smatra da je ulje bakalara dobro za ljudske kosti. Ali mogu li ulje bakalara i druga riblja ulja igrati ulogu u liječenju artritisa?

24.10.2017. u 15:30/ Život i stil

Artritis utječe na ljudske zglobove, bilo kroz upalu ili kroz degeneraciju hrskavice. Postoje dva osnovna tipa ove bolesti: osteoartritis (zbog propadanja hrskavice, kosti koje tvore zglob, počinju izravno doticati jedna drugu) i reumatoidni artritis (bolest hrskavice). 

Oba mogu uzrokovati bolove u zglobovima, krutost zgloba i probleme s kretanjem. Ulje jetre bakalara i ostala riblja ulja sadrže visoku razinu dvije vrste omega-3 masnih kiselina: DHA (eokozaheksaenska kiselina) i EPA (eikozapentaenska kiselina). Istraživači su otkrili da EPA i DHA smanjuju upalne procese.

Uloga masnih kiselina u smanjenju upale sugerira da mogu pomoći liječenju reumatoidnog artritisa. Istraživači su također gledali može li riblje ulje igrati ulogu u liječenju osteoartritisa.

Omega-3 i artritične upale

Osvrt iz 2012. pregledao je prethodne studije o prednostima ribljeg ulja za liječenje artritisa. Posebno je istraživao ulogu EPA i DHA u smanjenju oteklina zglobova i boli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak je bio da postoje dosljedni dokazi da su EPA i DHA iz morskih izvora imali pozitivan učinak na oticanje zglobova i bol. Također je utvrđeno da ove omega-3 masne kiseline pomažu olakšati jutarnju krutost u zglobovima, što je još jedan simptom reumatoidnog artritisa.

Riblje ulje i osteoartritis

Prema pregledu postojećih znanstvenih dokaza iz 2015. godine, pokusi na životinjama sugeriraju da riblje ulje obećava kao tretman za osteoartritis. Međutim, zaključak je da su potrebne daljnje studije kako bi sa sigurnošću moglo reći je li riblje ulje učinkovito kod liječenja osteoartritisa kod ljudi.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Ostala stanja kod kojih omega-3 može pomoći

Zbog svojih protuupalnih svojstava, riblje ulje može također pomoći u liječenju drugih upalnih stanja, uključujući:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • bolesti srca
 • Raynaudov sindrom
 • lupus

Riblje ulje može također pomoći u smanjenju masti koje se nalaze u krvotoku i snižavanju krvnog tlaka. Također dobro funkcionira uz antidepresive u liječenju depresije.

Kako koristiti dodatak ribljeg ulja

Najbolji način za dobivanje bitnih omega-3 kiselina jest jedenje masnih hladnovodnih riba.  Riblje ulje je dodatak prehrani od masnih riba:

 • skuša
 • tuna
 • haringa
 • losos
 • jetra bakalara

Sadrži i male količine vitamina i minerala, uključujući željezo, kalcij, vitamine B, A i D.

Riblje ulje razlikuje se od ulja jetre bakalara.  Ulje jetre bakalara sadrži mnogo veće količine vitamina A i D od ribljeg ulja. Ovi vitamini obično su zdravi, ali mogu biti štetni ako se konzumiraju u velikim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribe koje je dobro jesti ako imate artritis

Umjesto uzimanja ribljeg ulja, neki ljudi vole uključiti više ribe u prehranu. Ovo je još jedan način dobivanja omega-3 za pomoć kod artritisa.

Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su:

 • losos
 • tuna
 • sardine
 • skuša

Riblje ulje može biti korisno u liječenju artritisa jer smanjuje upalu u zglobovima. Iako su pozitivni učinci ribljeg ulja na reumatoidni artritis potkrjepljeni znanstvenim dokazima, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se dokazalo da poboljšava simptome osteoartritisa.

Riblje ulje može uzajamno djelovati s nekim protupalnim lijekovima koji se koriste za liječenje artritisa, pa je važno da prije početka uzimanja razgovarate sa svojim liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba