istraživanje pokazalo

Rizične skupine rijetko koriste kondome: 'Neprirodni su i smanjuju užitak'

Image
Foto: RTL

Spolno prenosive infekcije ozbiljan su javnozdravstveni problem na čije se liječenje godišnje u svijetu potroši 13 milijardi dolara

15.3.2015. u 10:43/ RTL/Hina

Devedeset posto ispitanika kojima prijeti veći rizik od zaraze HIV-om ne koristi prezervativ prilikom spolnih odnosa, iako međunarodne preventivne akcije pokazuju da veća uporaba kondoma suzbija zarazu, pokazalo je istraživanje jednog regionalnog centra Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske objavljeno u znanstvenom časopisu Collegium Antropologicum.

Podaci prikupljani šest godina, od ožujka 2005. do ožujka 2011. ukupno navode broj od 494 ispitanika od kojih 269 osoba iz rizične skupine. Rizično ponašanje je ono ponašanje pojedinca koje pridonosi vjerojatnosti infekcije HIV-om.

Ostatak ispitanika, koji spadaju u kontrolnu skupinu, u 66 posto slučajeva ne koristi kondome, piše skupina autora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ispitanici izražavaju uvjerenje da su kondomi "neprirodni i da smanjuju seksualni užitak", te da njihova upotreba remeti intimnost partnera tijekom seksualnog čina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećina ispitanica za razlog neupotrebe prezervativa odgovara da "vjeruje partneru", dok malo više od polovice muškaraca ističe da "ne voli seks s prezervativima".

Od ukupnog broja zaraženih HIV-om u Hrvatskoj, 84,4 posto njih su se inficirali seksualnim putem, bez obzira je li to bio homoseksualni ili heteroseksualni način prijenosa.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Seksualni put prijenosa HIV-a može se smanjiti za oko 80 posto ako se dosljedno koristi ispravan prezervativ, kaže se u članku.

Naše istraživanje pokazalo je vrlo nisku učestalost uporabe prezervativa u obje skupine. U odnosu na susjednu Sloveniju, naši ispitanici koriste kondome rjeđe, dok velika istraživanja provedena u Italiji pokazuju da 74 posto Talijanki i Talijana kondome koristi u povremenim odnosima, a u redovitim odnosima samo oko 18 posto, kažu autori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je da upotreba kondoma u našoj populaciji zapravo nije prihvatljiva kao metoda kontracepcije, a još manje kao metoda prevencije spolno prenosivih bolesti, kažu autori.

Korištenje kondoma rjeđe je u redovitim odnosima nego u povremenim zbog uvjerenja da je ta vrsta odnosa sigurnija za fizičko zdravlje partnera, no fizička sigurnost postoji samo ako su oba partnera testirana, ističu autori i napominju da je od 921 osobe zaražene HIV-om u Hrvatskoj, njih 11,1 posto zaraženo od partnera s kojim imaju redovite veze.

Spolno prenosive infekcije ozbiljan su javnozdravstveni problem na čije se liječenje godišnje u svijetu potroši 13 milijardi dolara. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da svake godine u svijetu dogodi 300 milijuna slučajeva spolnih zaraza poput sifilisa, gonoreja, klamidije i trihomonijaze.

Od početka epidemije od HIV / AIDS u svijetu je umrlo oko 25 milijuna ljudi, a prema procjenama UNAIDS iz 2011., u 2010. godini 34 milijuna ljudi živjela su s HIV / AIDS-om od kojih je 2,7 milijuna njih nedavno zaraženo, a 1,8 milijuna umrlo tijekom 2010, kaće se u članku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
dobro je znati

Srčani udar vs. napad panike - kako ih razlikovati

Više s weba