umijeće odgoja

Roditelji neovisne i mentalno jake djece koriste ove tri metode odgoja

Image
Foto: Thinkstock

Zasucite rukave i već danas u odgoj uvrstite ove tri jednostavne metode koje će od vašeg djeteta napraviti zrelog, neovisnog čovjeka

8.2.2018. u 12:24/ Život i stil

U ljudskoj prirodi je potreba biti nekome potreban, a cilj dobrog roditeljstva je odgojiti dijete tako da vas ne treba, da bude neovisno, mentalno jako i puno samopouzdanja. Ironično, zar ne?

Vrijeme u kojem živimo krije velike zamke za roditeljstvo. Zbog ubrzanog tempa nismo strpljivi s djecom, čineći umjesto njih sitne dnevne stvari poput - izabiranja njihovih odjevnih kombinacija, najmeštanja kreveta, pripremanja doručka, spremanja njihovih igračaka pa čak i pisanja njihovih zadaća, djecu uskraćujemo za mnoštvo prilika da nauče biti samostalni i činimo od njih parazite.

Ako im ne dozvolimo da donesu barem neke sitne odluke za sebe poput one da sami izaberu cipele koje će obuti ili što će pojesti za doručak, uskraćujemo ih za veliku životnu lekciju o donošenju odluka te će u budućnosti uvijek očekivati i stavljati se u poziciju da netko drugi odlučuje umjesto njih. 

Stoga, zasucite rukave i već danas u odgoj uvrstite ove tri jednostavne metode koje će od vašeg djeteta napraviti zrelog, neovisnog čovjeka.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

1. Ne propustite pohvaliti svoju djecu kad to zasluže 

Ako ponavljate svojoj djeci da su pametna i sposobna ona će u to s vremenom povjerovati. No, nađite i u ovome mjeru kako ih ne biste razmazili i učinili da steknu krivu sliku o sebi pa da misle da su kraljevi i princeze te da su bolji od drugih i zaslužuju nešto već samim time što jesu. Umjesto da im govorite da su "mamine princeze" ili da su najbolji, kažite im da ste ponosni na njih jer su se trudili  i bili uporni. 

2. Ohrabrujte ih u njihovoj neovisnosti

Naučite ih kako da postave stol za ručak, svežu vezice na tenisicama ili si sami naprave doručak. Te naizgled malene stvari njima puno znače za jačanje samopouzdanja i neovisnosti. Pomozite imi da uče na vlastitim greškama te ih potičite da se usprkos greškama nastave truditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

3. Slušajte svoju djecu

Upitajte ih navečer kakav im je bio dan i slušajte ih što vam govore. Ne gurajte negativne emocije pod tepih već potaknite svoju djecu da govore o njima. Kada ddijete shavti da vam se može povjeriti to će mu pomoći da se osjeća prihvaćeno i voljeno što uvelike utječe na njegovo samopouzdanje. 

Naučite svoju djecu da budu zahvalna na onome što imaju i na prilikama koje im se nude te da budu blagi, velikodušni i obzirni prema osobama koje su sukraćene za to.

Pokažite im svojim primjerom empatiju prema drugima i pošenje. Djeca su spužvice, upijaju te najviše uče od onih kojima se dive, a to su njihovi roditelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba