Novo pravilo

Roditelji, pozor! Novo istraživanje otkrilo kako spriječiti alergije na hranu kod djece

Image
Foto: www.profimedia.hr

Alergije na hranu moguće je izbjeći uz novu preporuku pedijatara koja je potpuno neočekivana

21.3.2019. u 11:32/ Život i stil

Isprobavanje nove hrane s bebom je uvijek prava avantura, a jedina bi briga roditelja trebala biti da dokumentiraju ponekad urnebesne izraze lica svog djeteta. No, posljednjih je godina isplivalo nekoliko studija koje su tvrdile da je u prevenciji alergija na hranu ključno da se djeci što kasnije daju određene namirnice.

U ponedjeljak je Američka pedijatrijska akademija sažela sve rezultate istraživanja i objavila nove 'upute' o tome što funkcionira, a što je bespotrebno u sprječavanju nastanka alergija na hranu.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Posebno je iznenađenje za roditelje preporuka da se djeca što ranije upoznaju s visoko alergenom hranom poput orašastih plodova, ribe i mlijeka. 

Nema uvjerljivih dokaza da će kasnije isprobavanje alergenih namirnica spriječiti razvijanje alergija na hranu, tvrdi izvješće. Osim toga, postoje jaki dokazi za rano upoznavanje s orašastim plodovima, čak s četiri mjeseca, može zaustaviti razvijanje alergije kod dojenčadi. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

"Nema razloga zašto bi bebi kasnije predstavili hranu koja se smatra alergenima poput jaja, ribe i orašastih plodova", dodaje ko-autor izvješća dr. Scott Sicherer za CNN

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta se hrana može unijeti u prehranu vrlo rano", zaključuje.

Gastrointestinalni sustav sadrži stanice imunološkog sistema, a kada se tim stanicama daju alergeni proteini u raznoj hrani, one iskoriste te proteine i postaju tolerantne na njih. Pedijatar David Stuku objašnjava da je to istinito "dokle god se hrana uvede rano i konzistentno."

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Ključna je riječ ovdje 'rano', a podrazumijeva da dijete bude u dobi između 4 i 6 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Izvješće je, također, proučilo utjecaj dojenja na prevenciju alergija na hranu. Nije pronađen nikakav dokaz da je izbjegavanje određene hrane u trudnoći ili za vrijeme dojenja smanjilo šansu za razvijanje alergija. 

Pročitajte još:

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba