OGLAS

REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA

S godinama ne postajemo samo mudriji, već i inteligentniji

Image

Inteligencija

Foto: Thinkstock

Ovisno o definiciji "inteligencije", različite sposobnosti dosežu vrhunac u različito životno doba. Mlađi sudionici testova u dobi od 19 i 20 godina bolje su rezultate postizali u numeričkim vještinama, a radna memorija pokazala se najboljom sredinom tridesetih

21.3.2015. u 9:32/ M.B./Hina

BOSTON - Puno je životnih vještina i sposobnosti na vrhuncu u dvadesetim godinama života, no ni nakon toga ne ide baš sve nizbrdo, barem kada su posrijedi neka obilježja inteligencije, tvrde psiholozi s Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Novo istraživanje pokazalo je da s godinama ne postajemo samo mudriji, već u nekim područjima i inteligentniji. Da bi ustanovili na koji se način inteligencija mijenja s godinama, psiholozi s MIT-a i iz opće bolnice u Massachusettsu proveli su testiranje na 48.547 ispitanika u dobi 10 i 89 godina, koji su posjećivali internetske stranice GamesWithWords.org i TestMyBrain.org.


Korisnicima su ponuđeni jezični testovi, testovi inteligencije i pamćenja, prepoznavanja emocija, radne memorije, numeričkih vještina i vokabulara, piše Business Insider.

Ustanovili su da, ovisno o definiciji "inteligencije", različite sposobnosti dosežu vrhunac u različito životno doba. Mlađi sudionici testova u dobi od 19 i 20 godina bolje su rezultate postizali u numeričkim vještinama, a radna memorija pokazala se najboljom sredinom tridesetih.

Ustanovljeno je i da sposobnost brzog razmišljanja, odnosno brzina kojom mozak obrađuje informacije, takozvana fluidna inteligencija, vrhunac doseže oko osamnaeste, a stagnira oko 40.

Dvadesetogodišnjaci su bili jako dobri u prepoznavanju emocija i kratkim pogledom na fotografiju ili nečije oči, a ta je njihova sposobnost rasla do 48., nakon čega počinje polako opadati. Vokabular se očekivano poboljšava s godinama, a vrhunac doseže između šezdeset i sedamdeset. Nema nikakvih naznaka opadanja ove sposobnosti.

Rezultati objavljeni u časopisu Psychological Science ukazuju na činjenicu da različite vrste inteligencije vrhunac dosežu u raznim životnim razdobljima, tvrde autori istraživanja Joshua Hartshorne i Laura Germine.


"U svakom životnom razdoblju u nekim ste stvarima bolji, u drugima lošiji, a u nekima stagnirate. Treba znati da nema životnog razdoblja u kojemu smo najmudriji, najbolji ili najinteligentniji u svemu", rekao je voditelj istraživanja i znanstvenik s odjela MIT-a za kognitivne znanosti i mozak Joshua Hartshorne.

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba