dokazano liječi

Samo 20 minuta šetnje prirodom i bit ćete kao novi - tvrde znanstvenici

Image
Foto: Pexels

Prirodu svatko od nas drugačije doživljava. Ako živimo u gradu, park između zgrada je priroda. Ili bilo koje mjesto na kojem raste drvo imat će učinak na zdravlje

8.4.2019. u 8:51/ Život i stil


Studija provedena na Sveučilištu u Michiganu pokazala je da nas kratka šetnja prirodom čuva od štetnih posljedica stresa. Znanstvenici su tih 20 minuta nazvali "tabletom prirode", a dokazali su da osjetno smanjuje razinu kortizola u krvi.

Zamolili su ispitanike da najmanje tri tjedna svakodnevno šetaju po deset ili više minuta. Prije i nakon šetnje uzeli su im bris sline i iz nje izmjerili hormon stresa, odnosno kortizol. Pokazalo se da je nakon desetominutne šetnje razina ovog hormona u tijelu snižena za deset posto, a što je šetnja dulja, stresa je manje.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

"Ispitanici su bili slobodni izabrati vrijeme u danu kad će šetati, duljinu šetnje i mjesto", kaže voditeljica studije dr. Mary Carol Hunter. "Ispitanicima smo dozvolili da sami biraju mjesto, vrijeme, duljinu šetnje kako bismo odredili koliko je zapravo dovoljno i dokazali kako nije važno kada i gdje šetate, već da samo šetate. To je vrlo bitno u kaotičnom vremenu u kojem živimo, u kojem su nam rasporedi pretrpani", objašnjava znanstvenica. 

Prirodu svatko od nas drugačije doživljava. Ako živimo u gradu, park između zgrada je priroda. Ili bilo koje mjesto na kojem raste drvo imat će učinak.  Tijekom šetnje ispitanicima nije bilo dozvoljeno da rade tjelesne vježbe, idu na društvene mreže, koriste internet, obavljaju pozive, razgovaraju s nekim. Čak nisu smjeli niti čitati.  Također, "tableta prirode" trebala je biti konzumrana dok ima danjeg svijetla. 

Kristalno je jasno da je opuštanje jako bitno za zdravlje. Čak i deset minuta dnevno provedenih u prirodi čini razliku. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Psychology. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba