studija pokazala

Samo četiri noći lošeg sna dovoljne su da se - udebljamo!

Image
Foto: Pexels

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Pennsylvania pokazalo je da loš san ili manjak sna mijenja način na koji tijelo skladišti masti i povećava rizik za pretilost

26.9.2019. u 12:54/ Život i stil

Ako niste znali, možemo se udebljati, a da ništa ne stavimo u usta. Štoviše, daleko od kuhinje i hladnjaka - dok spavamo. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Pennsylvania pokazalo je da loš san ili manjak sna mijenja način na koji tijelo skladišti masti i povećava rizik za pretilost. 

Znanstvenici su otkrili da konzumacija obilnih obroka nakon neprospavane noći podiže razinu inzulina u tijelu i ubrzava apsorpciju masti. Ta se mast skladišti i dovodi do debljanja. Zbog toga savjetuju liječnicima da educiraju pacijente o važnosti spavnja i kvalitetnog sna. Općevažeća preporuka je da odrasle osobe trebaju spavati između sedam i devet sati na noć.

Uzrok pretilosti ipak nije nedostatak volje, objašnjavaju psiholozi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: shutterstock
Image
shutterstock

(FOTO: Shutterstock)

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Lipid Research proučavala je navike spavanja i prehrambene navike 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama. Ispitanici su prvo proveli tjedan spavajući 10 sati noću, kod kuće, a potom su devet dana spavali u klinici. U tih devet dana spavanja u laboratorijskim uvjetima jeli su visokokalorične večere.

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Prve četiri večeri nisu smjeli spavati više od pet sati na noć. Nalazi krvi ispitanika nakon noći u kojima nisu dovoljno spavali pokazali su povišene razine inzulina, hormona potrebnog da glukozu iz krvi prenese u stanice. Rezultat toga bio je gomilanje masnoća u organizmu. 

"Manjak sna mogao bi povećati rizik od pretilosti, dijabetesa ili drugih metaboličkih bolesti", rekla je glavna autorica studije Kelly Ness.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možete spavati? Isprobajte ovu japansku metodu

"Primarno problem pretilosti je kako masno tkivo funkcionira pri skladištenju energije iz masti", dodaje koautor studije dr. Greg Shearer za Daily Mail.

"Brzim skladištenje masti iz hrane, izgleda da masno tkivo kreće šećer pretvarati u energiju, a masnoće taložiti. Manjak sna pogoduje tom procesu"; dodaje dr. Shearer. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba