OGLAS

znanstveno dokazano

Ako možda i ne živite svoje snove, sada možete sanjati što poželite uz ova tri trika

Image
Foto: Thinkstock

Moguće je ovladati snovima, odnosno odabrati što ćemo sanjati, tvrde australski znanstvenici i otkrivaju tri tehnike koje će vam pomoći da sanjate po želji

27.10.2017. u 13:00/ Život i stil

Lijepo je kad utonemo u san i idućeg se jutra probudimo odmorni. Još je bolje ako smo sanjali nešto lijepo. No, što ako stvari krenu tamnom stranom ulice kad legnemo u krevet pa umjesto lijepog sna imamo noćne more, budimo se u grču i znoju, a jutra dočekamo s podočnjacima do koljena?

Iako većina ljudi smatra kako na izbor sna ne možemo utjecati, znanstvenici s australskog Sveučilišta Adelaide tvrde sasvim suprotno: možemo samo odabrati što ćemo sanjati. Riječ je o tzv. lucidnim snovima.


(FOTO: Thinkstock)

U eksperimentu je sudjelovalo 169 dobrovoljaca od kojih je svaki dobio upitnik i dnevnik u koji je trebao zapisivati što je sanjao. Prvi tjedan spavali su kao i obično.Idućeg tjedna trebali su primjeniti jednu od tri tehnike lucidnog sanjanja.

Prva tehnika, odnosno vježba sastoji se u tome da ispitanici više puta dnevno provjere, odnosno posvijeste stvarnost oko sebe te si potvrde da su u budnom stanju, kako bi postigli svjesnost o tome jesu li budni ili sanjaju.

Druga tehnika zahtijevala je da se ispitanici nakon pet sati sna nakratko probude i potom opet zaspu, ne bi li se što prije vratili u REM fazu - fazu sna u kojoj su snovi najvjerojatniji. 

Treća je tzv. MILD tehnika (mnemička indukcija lucidnih snova) koja također traži da se ispitanici nakon pet sati probude nakratko, no prije što ponovno zaspu da ponavljaju: "Kada idući put budem sanjao/sanjala, mislit ću o tome što sanjam". 


U prvom tjednu, prije primjena ovih tehnika, samo je osam posto ispitanika imalo lucidne snove, a nakon drugog tjedna većina ispitanika imala je lucidne snove, najviše ih je bilo iz skupine koja je koristila MILD tehniku. Udio svjesnog sanjanja kod njih je porastao za 48 posto. 

"Lucidno sanjanje pomaže kod psihičkih poremećaja, ali pomaže i u poboljšanju fizičkih sposobnosti", izjavio je autor studije dr. Denholm Aspy.

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​


Upravo se čita

Image
'EKSPLODIRAO JE JAKUŠEVEC'

VIDEO Bivši Bandićev pročelnik pustio navodnu snimku radnika s Jakuševca: 'U zadnji čas sam izašao'

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba