Četiri savjeta

Svi želimo pristojnu i ljubaznu djecu - no, to nije tako lagan zadatak

Image
Foto: Thinkstock

Svi roditelji žele da njihovo dijete bude ljubazno, kaže 'molim te' i 'hvala', ne upada u nevolje i na igralištu ne gnjavi drugu djece

5.3.2018. u 11:40/ Život i stil

Problem jest, kao što svaki roditelj može potvrditi, da je odgajanje djeteta težak zadatak, a tako i onog koji se lijepo ponaša.

Svako dijete je drugačije i ima svoj karakter od malih nogu, pa stoga ne postoji zlatno pravilo kojeg trebamo slijediti. Neka djeca vole pravila i pridržavaju ih se, a neka pak ne. Većinom je toliko teško jer je to 'proces' koji traje godinama i zahtjeva od nas da uvijek gledamo prema konačnom cilju (pristojno, dobro odgojeno dijete), a ne prema kratkoročnim ciljevima (da spriječimo ispad bijesa u dućanu).

Claire McCarthy, koja ima 25 godina iskustva kao pedijatrica, ali i roditelj, napravila je popis četiri važne stvari za Harvard Health Publishing. Evo koje su:

1. Počnite rano - možda je slatko kad vaš dvogodišnjak udari drugo dijete, i ne ozlijedi ga,  ali ako pričekate s odgajanjem i ne kažete odmah jasno da udaranje nije u redu, kasnije će biti sve teže. Vaše će dijete će opravdano biti zbunjeno: ako je do sada bilo u redu, zašto više nije? Važno je znati da udaranja ili ugrizi mogu biti i dio razvojne faze: dvogodišnjak neće udariti jer je zao ili zloban, već tako pokazuje frustracije, ljutnju ili tugu. Ako im rano počnete objašnjavati što je u redu, a što ne, pomoći ćete im  razumjeti dobre i loše načine izražavanja emocija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Budite dosljedni -  ako je djetetu skakanje na kauču zabavno, a ponekad kažete 'ne', ali ponekad i popustite, normalno je da će dijete pokušati. Ali ako uvijek kažete 'ne', vaše dijete uči pravila kuće i manje je vjerojatno da će skočiti na kauč. jednom kad ste rekli 'ne', uvijek mora biti 'ne', što može biti iscrpljujuće i zato dobro birajte svoje bitke.

3. Pokazujte ljubav - budite pozitivni u vezi s dobrim ponašanjem ili kada se smire i zaustave loše ponašanje. Kada se dijete dobro ponaša, skloni smo ga uzeti zdravo za gotovo, ali dijete zaslužuje pohvalu kad slijedi pravila, a ne samo kazne kada to ne rade. Također, razlika je ako provodite vrijeme s djecom i pokazujete im da ste uz njih. Stavlja disciplinu u kontekst i olakšava i vrijedi za djecu da se ponašaju dobro.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

4. Budite dobar primjer - ne možete očekivati od djeteta da govori 'molim' i 'hvala' i ponašaju se dobro prema drugima, ako to ne vide na vašem primjeru. zapamtite da djeca uvijek više promatraju stvari koje radimo, a ne koje govorimo. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba