učinite nešto za zdravlje

Savjet života vrijedan: Sjedilački način života 'presijecite' kretanjem

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici s Medical College of Wisconsin otkrili su da sjedenje značajno povećava rizik od srčanih bolesti, a uz to otkrili su i da dodatno vrijeme provedeno u teretani nimalo ne utječe na smanjenje toga rizika

10.3.2015. u 10:35/ RTL/Hina

Svaki sat dnevno koji tijekom života odrasla osoba provede sjedeći povećava rizik od srčanih bolesti za 14 posto, pokazuje novo američko istraživanje koje prenosi britanski list Independent.

Znanstvenici s Medical College of Wisconsin otkrili su da sjedenje značajno povećava rizik od srčanih bolesti, a uz to otkrili su i da vježbanje u teretani nimalo ne utječe na smanjenje toga rizika. Svako vježbanje dulje od sat vremena ne poništava loše učinke nekoliko sati sjedenja, zaključili su.

Istraživanjem je bila obuhvaćena 2.031 odrasla osoba prosječne dobi od 50 godina i znanstvenici su pratili njihove cjelodnevne aktivnosti od sjedenja do vježbanja.

Usporedili su broj sati sjedenja s debljinom naslaga na krvnim žilama koje služe kao najava predstojeće srčane bolesti i utvrdili da svaki sat sjedenja povećava naslage za 14 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja pokazuju da su svi sudionici proveli od 2 do 12 sati sjedeći za radnim stolom ili ispred televizora. Znanstvenici su izračunali da svaki sat sjedenja povećava rizik od pojave srčane bolesti za 14 posto bez obzira na fizičku kondiciju ispitanika ili to koliko svaki dan vježba.

Poruka istraživanja je jasna - ne treba sjediti, treba se više kretati.

Upravo se čita

Image
IZNENAĐUJUĆA REAKCIJA

Poznati hrvatski olimpijac stao u obranu MMA borca s Platka: 'Branio se, nije prvi napao'

“Smanjivanje vremena provedenog u sjedenju za čak sat ili dva dnevno može imati značajan pozitvni učinak na vaše buduće kardiovaskularno zdravlje", kaže voditeljica istraživanja Jacquelyn Kulkinski.

"Osobe sjedećih profesija morale bi prošetati svaki sat", kaže ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se zabrinuti...

Krvarenje i sukrvica u trudnoći: na što obratiti pažnju i koji su mogući uzroci

Više s weba