Važnija od IQ-a

Nošenje s emocijama: savjeti kako razviti emocionalnu inteligenciju djeteta

Image
Foto: Thinkstock

Nemojte podcjenjivati sposobnost svog djeteta da uči i razvija se. Pomognite im da što bolje prihvate i prepoznaju svoje i tuđe osjećaje, kako bi bili u budućnosti sretniji

1.6.2017. u 11:30/ Život i stil

Svi roditelji žele najbolje svojoj djeci. Trude se odgojiti jake ljude koji će imati sretne živote i dobre moralne vrijednosti. Ponekad se, međutim, pitaju jesu li njihovi roditeljski izbori ispravni, nadajući se da rade pravu stvar.

Nade, snovi i strahovi nikad neće prestati, ali ne morate ih kriti i oslanjati se samo na nadu. Imate i znanstveni putokaz kako odgojiti uravnoteženu, uspješnu i emocionalnu inteligentnu djecu. Emocionalna inteligencija (EQ) je sposobnost prepoznavanja i nošenja s vlastitim i tuđim osjećajima te sposobnost mirnog rješavanja sukoba.

Istraživanje koje je proveo John Gottman pokazalo je da emocionalna svjesnost i sposobnost upravljanja osjećajima određuje koliko će uspješna i, ono najvažnije, sretna vaša djeca biti kroz život (čak i više od IQ-a). Biti trener za emocije svojoj djeci ima pozitivne i dugotrajne učinke, pružajući im mogućnost da budu sigurni, inteligentniji i zadovoljniji pojedinci.

Tri savjeta kako razviti emocionalnu inteligenciju djeteta

1. Negativne emocije su prilika za povezivanje

Koristite djetetove negativne emocije kao priliku za povezivanje i rast. Djeca teško kontroliraju svoje emocije pa ostanite suosjećajni, ljubazni i pokažite im ljubav. Koristite empatiju i razumijevanje kako bi i vaše dijete moglo razumijeti svoje pojačano emocionalno stanje. Pokušajte reći: "Sada si ljut. Je li to zato što je Ante uzeo tvoju igračku? U potpunosti razumijem zašto si se naljutio."

Ne kažnjavajte, ne odbacujte ili grdite dijete zbog emocija

Negativne emocije su prikladne dobi i, kako dijete odrasta, polako nestaju. Zanemarujući njihove osjećaje kao beznačajne, šaljete im poruku da su njihovi osjećaji loši, i zapravo šaljete poruku da su oni sami loši. Ta štetna percepcija može ostati s njima tijekom odrasle dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

2. Pomognite djetetu da shvati i opiše osjećaje

Pomognite djetetu da riječima opiše i shvati značenje svojih osjećaja. Jednom kad mogu na odgovarajući način prepoznati i izreći kako se osjećaju, lakše će se sami smiriti i neće se osjećati 'zatrpani' osjećajima koje ne mogu kontrolirati. Pokušajte koristiti izraze poput: "Vidim da se te ovo smeta" ili, "Izgleda da si stvarno povrijeđen".

Nemojte prenositi frustracije ili osuđivati 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Ponekad  djeca mogu učiniti ili reći stvari koje su  neprihvatljive i teško je razumjeti emocije koje se čine neopravdanima ili iracionalnima. Ali pokušajte se staviti u njihove cipele. Postavljajte pitanja, pokušajte ih razumjeti i objasniti im da ste na njihovoj strani, podržavate ih i da ste tu za njih u teškim trenucima kad se teško bore s emocijama.

3. Postavite granice i rješavajte probleme zajedno

Pomognite im da pronađu načine kako će reagirati u budućnosti. Skupa pronađite rješenja kako pristupiti problemima. Djeca žele samostalnosti i ovo je odličan način poučiti ih da su sposobni sami regulirati svoje emocije u svijetu koji se čini nepravedan. 

Podsjetite ih da su sve emocije prihvatljive, ali nisu sve vrste ponašanja. "Znam da si ljut, ali udaranje nije u redu. Možeš li drugi put izraziti svoje osjećaje bez udaranja?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte podcjenjivati sposobnost svog djeteta da uči i razvija se. Oni imaju urođenu sposobnost da se razviju u odrasle ljude koji mogu riješavati probleme i inteligentno regairati na životne probleme i dileme. No, kad su djeca, trebate ih poslušati, treba im netko tko će ih zagrliti i roditelj koji će im pomoći kako se bolje nositi s emocijama.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba