OGLAS

Problem skolioze i kifoze

Schroth metoda uskoro dostupna svim terapeutima: 'Svi moramo razmišljati i raditi za isti cilj: našu djecu'

Image
Foto: Privatni album

Alma Ćurtović pomaže prijevremeno rođenim bebama s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama. Nakon što je otkrila da njena kći ima skoliozu, krenula je na put pronalaska najboljeg rješenja

10.5.2017. u 12:00/ Sanja Miler

Alma Ćurtović, bacc.physio th., cijeli je svoj 20-godišnji radni vijek posvetila radu s djecom, i to onom najosjetljivijom skupinom, prijevremeno rođenim bebama. U Specijalnoj bolnici za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak pomaže bebama i roditeljima neurorazvojnom Bobath terapijom, koja prati normalan razvoj djeteta.

Posao je takav da zahtjeva kontinuirani rad na sebi pa je učenje i stjecanje novih vještina njena svakodnevica. No, kako kaže, život se ponekad poigra i uloge se lako zamjene. "Prije deset godina otkrila sam da moja kćer ima skoliozu. Krenule smo na put gdje smo mi postale postajemo pacijenti, gdje smo mi s one strane vrata. U potrazi za najboljim rješenjem našeg problema upoznala  sam se sa Schroth metodom i shvatila koliko je logična, primjenjiva i po prvi put čula važnost rotacionog disanja", objašnjava Alma.


Katarina Schroth je osmislila cijeli koncept, a i sama je imala skoliozu te je osnovala kliniku Asklepios Katharina-Schroth Bad Sobernheim u Njemačkoj. Tako je i potraga za boljim rješenjem fizioterapeutkinju Almu Ćurtović povela put Njemačke. "Možda i kasno jer smo lutajući i istražujući što je najbolje za moje dijete, izgubili samo terapijsko vrijeme."

Image
Foto: Privatni album
Image
Privatni album

(FOTO: Privatni album)

U međuvremenu je upoznala, dr. Jelačić (učenicu i nasljednicu dr. Manuela Riga), koja i sama ima skoliozu i prošla je obuku, prvo za pacijente, a zatim i za Schroth terapeuta te daljnjim radom u timu dr. Riga postala instruktor. Izrađuje i ortoze te je voditeljica edukacija za ortotičare. 

"Kako sam i sama terapeut s velikim iskustvom u radu s djecom, a i puno sam naučila o skoliozama uz vlastiti problem, odlučila sam otići na edukaciju i postala Schroth teraput za skolioze. Još uvijek me mučio problem djece i roditelja koji lutaju tražeći rješenja i dobre educirane terapeute, tako da je moj sljedeći korak bio organiziranje edukacije za Schroth terapeute u Zagrebu."

'Svi moramo razmišljati i raditi za isti cilj: našu djecu'

Pri odabiru terapeuta stavljen je naglasak na javne zdravstvene ustanove širom Hrvatske kako bi terapije bile dostupne što većem broju djece. Za edukaciju su odabrani terapeuti iz Dječje bolnice u Klaićevoj, KBC Sestre milosrdnice, lječilišta Biokovka, poliklinike u Splitu…


"Edukatoricu sam zamolila i da dozvoli pristup edukaciji jednom fizijatru i jednom ortotičaru što do sad nije bila praksa. Želim da svi razmišljamo i radimo u istom smjeru i za isti cilj: za našu djecu. Znam da se sve skolioze i kifoze ne mogu ispraviti i da je nekima neizbježna operacija, ali nije isto ako dijete dobije bolju posturu, bolju percepciju svog tijela, ojača muskulaturu, ako poboljšaju disanje, ako je u kontaktu s vršnjacima koji imaju isti problem…..Takva djeca lakše podnose operaciju i brže se oporavljaju", objašnjava gospođa Ćurtović.

Image
Foto: Privatni album
Image
Privatni album

(FOTO: Privatni album)

Alma je djelatnica Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak. "Skolioze nisu problematika kojom se Goljak bavi, ali me ravnateljica prim. Katarina Bošnjak Nađ podržala kada sam odlučila otići na edukaciju, kao i sad kada se edukacija održava upravo u našoj bolnici."

Drugi korak je osnivanje udruge za djecu sa skoliozom i ostalim posturalnim deformitetima. Cilj udruge bit će povezivanje terapeute iz raznih krajeva Hrvatske, omogućiti im edukacije preko projekata, ali i biti na raspolaganju pacijentima za sve informacije i međusobno povezivanje.


Upravo se čita

Image
PRELIMINARNE PROCJENE

U ratu u Ukrajini uništeno više od 170.000 objekata, dosad ubijeno 10 tisuća civila

Za tjedan dana počinje prva edukacija terapeuta za skolioze u Hrvatskoj, a udruga je u procesu osnivanja. "Bobath terapiju i rad s malim bebama sam ja izabrala, a skolioza je pronašla mene i odredila moj daljnji put."

Pročitajte još:

 ​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba