opsjednuti selfijima

Selfitis je proglašen novim psihičkim poremećajem. Patite li i vi od njega?

Image
Foto: Thinkstock

'Kao i kod ovisnosti o internetu, selfitis, odnosno ovisnost o selfijima je počela također kao zabava, no pretvorila se je u poremećaj', poručuju psiholozi

20.12.2017. u 12:47/ Život i stil

Vjerojatno ne postoji osoba u vašoj okolini koja ne zna što je selfie i koja nije napravila barem jedan. Psiholozi smatraju da se sitaucija sa selfijima otela kontroli i prerasla u psihičku dijagnozu koju su nazvali selfitis. 

Kažu, postoje tri vrste selfitisa - ograničeni, akutni i kronični. Ograničeni selfitis podrazumijeva fotografiranje sebe nekoliko puta dnevno, ali ne objavljivanje na društvenim mrežama. Akutni selfitis uključuje i objavljivanje na mrežama, a kronični znači objavljivanje šest ili više selfija dnevno.

Pojam selfitis prvi je put spomenut 2014. u novinskom članku u kojem je predloženo da američko psihijatrijsko udruženje uvrsti seflfitis u psihičke poremećaje. Nakon što je ispitano 400 osoba i formirana skala ponašanja prilikom fotografiranja selfija (uključivala je kategorije samopouzdanje, traženje pažnje i društveno nadmetanje), psiholozi su došli do zaključka da zaista postoji u društvu ova vrsta poremećaja.

"Kao i kod ovisnosti o internetu, selfitis, odnosno ovisnost o selfijima je počela također kao zabava, no pretvorila se je u poremećaj", stoji u Međunarodnom časopisu za mentalno zdravlje i ovisnosti.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba