'plastičnost' mozga

Serotonin nije važan samo za dobro raspoloženje - ima još jednu važnu ulogu

Image
Foto: Thinkstock

Povezan je s kontrolom raspoloženja, ali pomaže regulirati i druge funkcije, poput spavanja i seksualne želje. Nova istraživanja otkrila su još jednu važnu ulogu

27.6.2018. u 11:06/ Život i stil

Iako su razlike u serotoninskim razinama povezane s poremećajima raspoloženja kao što je depresija, još ne znamo sve o ulozi ovog neurotransmitera. Neki prijašnji radovi vezani su uz pamćenje i sposobnost mozga da se kontinuirano prilagođava tijekom života osobe kako bi se očuvala zdravstvena i kognitivna funkcija.

Sad su znanstvenici, s Champalimaud Centre for the Unknown (CCU) iz Lisbona i University College London (UCL) iz Velike Britanije, tražili malo dublje i pronašli da je serotonin uključen i u proces učenja.

Točnije, čini se da pridonosi brzini kojom učimo nove informacije, kako to znanstvenici objašnjavaju u članku objavljenom u časopisu Nature Communications. Istraživanje provedeno na miševima testiralo je koliko će životinje brzo prilagoditi svoje ponašanje u određenoj situaciji. Čini se da je serotonin igrao ulogu u tom procesu

"Istraživanje je pokazalo da serotonin povećava brzinu učenja", objašnio je koautor studije Zachary Mainen iz CCU-a. "Kad su serotoninski neuroni bili umjetno aktivirani, upotrebom svjetla, miševi su brže prilagodili svoje ponašanje u situaciji koja je zahtijevala takvu fleksibilnost."

Image

Poduka, Učenje

Foto: Thinkstockphotos.com
Image

Poduka, Učenje

Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock)

Koristeći optogenetiku - tehniku koja koristi svjetlost za manipuliranje molekulama u živim stanicama - istraživači s CCU stimulirali su stanice koje proizvode serotonin u mozgovima miševa kako bi vidjeli kako povećane razine ovog neurotransmitera mogu utjecati na ponašanje životinja u zadatku učenja.

Kada su analizirali akumulirane podatke, uzimajući u obzir vremenske intervale čekanja između pokusa, zaključili su da su veće razine serotonina pojačale kako su životinje učile iz prethodnih iskustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori također vjeruju da rezultati mogu objasniti zašto se selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) - tip lijeka koji pojačavaju razinu serotonina i koji se koriste u liječenju depresije - najučinkovitiji kada se koriste u kombinaciji s kognitivnom bihevioralnom terapijom.

"Naši rezultati sugeriraju da serotonin pojačava plastičnost mozga utječući na učestalost učenja", napisali su autori studije u zaključku svojeg objavljenog rada.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba