uuups

Šest mitova o metodama kontracepcije koji neće spriječiti trudnoću

Image
Foto: Thinkstock

Postoji puno krivih informacija o tome kako koristiti kontracepciju, kao i neke metode koje jednostavno nisu učinkovite. Pročitajte šest najčešćih

6.9.2017. u 11:50/ Život i stil

1. 'Dok dojim ne mogu zatrudnjeti'

Iako dojenje često odgađa ovulaciju, to nije jamstvo da neće doći do trudnoće. Neke žene pretpostavljaju da ne mogu zatrudnjeti tijekom dojenja, ako nemaju redovitu menstruaciju. To je glavni razlog neplaniranih trudnoća kod majki s malim bebama. Ovulacija se može dogoditi i kada žena doji. 

2. 'Ne trebam kontracepciju jer se seksam samo u sigurno vrijeme'

Mitovi poput ovog najvjerojatnije proizlaze iz nedostatka razumijevanja menstrualnog ciklusa. Postoje četiri glavna hormona (kemikalije koje stimuliraju ili reguliraju aktivnost stanica ili organa) uključenih u menstrualni ciklus: FSH, LH, estrogen i progesteron. Delikatna ravnoteža ovih hormona regulira ovulaciju, a ako se jajašce ne oplodi, dolazi do mjesečnice. Dok je ciklus kod žena manje ili više redovit, hormonska ravnoteža može se poremetiti zbog raznih čimbenika poput dobi, težine, stresa, lijekova... Stoga, označavanje vremena ovulacije i predviđanje "sigurnih" dana može biti teško. 

3. 'Ako nemaš kondom, možeš koristiti plastični omot ili balon'

Plastični omot ili balonnisu zamjena za kondom i mogu lagano biti strgani biti pokidani tijekom seksa. Kondomi su posebno napravljeni kako bi osigurali dobru prilagodbu i zaštitu tijekom seksa, a temeljito su testirani za maksimalnu učinkovitost.

4. 'Neću zatrudnjeti ako moj partner izađe prije ejakulacije' 

Izvlačenje prije nego što muškarac ejakulira, nije besprijekoran način kontracepcije. Neki ejakulati (tekućina koja sadrži spermu) mogu se osloboditi prije nego što muškarac dođe do vrhunca. Osim toga, neki muškarci možda ne žele ili se ne mogu povući na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. 'Ne mogu zatrudnjeti ako se istuširam ili uriniram odmah nakon seksa'

Pranje ili uriniranje nakon seksa neće zaustaviti spermu koja je već ušla u maternicu kroz cerviks.

6. 'Kontracepijska pilula počinje djelovati odmah'

Nekim ženama potreban je jedan cijeli menstrualni ciklus kako bi oralni kontraceptivi 'proradili' sa ženskim prirodnim hormonima, kako bi se spriječila ovulacija. Neki liječnici preporučuju korištenje još neke od metoda konrtracepcije prvi mjesec uzimanja pilule.

Upravo se čita

Image
Slučaj Platak

Pročelnik HGSS-a o ozlijeđenom kolegi: 'Nije dobro, ima vrtoglavice, ne može čitati. Policiju ne komentiram'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba