Mozak mapira brojeve i predmete

Šesto čulo ipak postoji - svi imamo posebne sposobnosti

Image
Foto: PHOTOS.COM

Znanstvenici su dokazali da svi imamo posebne sposobnosti. Mozak, osim okusa, mirisa, dodira, vida i sluha, ipak ima i "šesto čulo".

10.9.2013. u 17:16/ I.H.

Šestina mozga funkcionira topografski, tj. mapira brojeve i predmete pod nazivom "brojnost", rekao je znanstvenik Benjamin Harvey sa Sveučilišta u Utrechtu.

"Mi koristimo simboličke brojeve za zastupanje brojnosti i druge aspekte veličine, ali simbol sam po sebi je prikaz nečega" tvrdi Harvey.

Tako su on i njegovi suradnici pred osam sudionika postavili izazov. Naime, morali su gledati uzorke točkica koje su se periodično pojavljivale u drugačijem rasporedu, istovremeno analizirajući njihove neurološke rekacije u mozgu.

Raspored unutar mape dozvoljava najefikasniju komunikaciju između neurona koji obavljaju slične zadatke. Mozak se pri radu s brojevima ponaša kao abakus pa mapira i sortira brojeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, šesto čulo se razlikuje kod ljudi - u najekstremnijim slučajevima postoje osobe, poput autističnih, koje su u stanju samo pogledati gomilu štapića i odmah znati koliko ih ima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba