cijepite se

Sezona gripe nije počela, ali pravo je vrijeme da se bolest spriječi!

21.11.2014. u 19:22/ RTL

Iako sezona gripe još nije počela - upravo je sad pravo vrijeme da se bolest spriječi. U ambulantama diljem zemlje stoga počinje cijepljenje.

Cijepljenje je počelo još prošlog tjedna. Početak sezone gripe očekuje se za otprilike mjesec dana - pa vremena još ima.

"Ove godine ministarstvo zdravlja je osiguralo 260 tisuća cjepiva, što je prema mjerilima svjetske zdravstvene organizacije sasvim dovoljno. Ja apeliram na građane Hrvatske svakako da se cijepe", rekao je Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja.

Ali taj apel koji iz ministarstva redovito ide - ne dopire do svih. Pa iako je za starije od 65 i kronične bolesnike cijepljenje besplatno.

Da nuspojava ima - u Zavodu za javno zdravstvo - priznaju - no tvrde korist od cjepiva je daleko veća od eventualnog rizika. Nevjerojatan je stoga i podatak da je lani od 290 tisuća naručenih doza - dobar dio propao, pa je bio uništen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno je bizarno što to cjepivo propada, prošle godine smo naručili po procjeni od godine prije i cjepiva je ostalo oko 30 tisuća doza i zato smo ove godine smanjili na 260 tisuća", kazala je Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

A iste te lanjske godine od gripe je oboljelo 12 tisuća ljudi. Jedna je osoba preminula, ali uočen je i trend puno više smrtnih slučajeva kod kroničara kojima se zbog gripe pogoršalo zdravstveno stanje.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

"Liječenja nemamo učinkovitog, direktne antivirusne terapije, ali cijepljenje je učinkovito i preporuča se svim osobama za koje se zna da mogu imati teži klinički tijek gripe", nadovezala se Adriana Vince, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Stoga dobro razmislite hoćete li se cijepiti ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba