Više od tuge

Depresija: šest suptilnih simptoma koje ne smijete ignorirati

Image
Foto: Thinkstock

Depresija je više od obične tuge i ponekad je teško prepoznati simptome. Donosimo vam šest suptilnih simptoma depresije na koje morate obratiti pažnju

8.5.2017. u 11:37/ Život i stil

Simptomi ozbiljne kliničke depresije i suicidalnih sklonosti važni su kako ih ne bi ignorirali ili skrivali. Važno je govoriti i o ranim znakovima i upozorenjima, kako bi mogli lakše predvidjeti što nam se događa.

Evo šest suptilnih znakova koji bi mogli ukazivati na depresiju:

1. Bol

Depresija i bol imaju zajedničke kemikalije u mozgu, što znači da depresija može promijeniti kako doživljavate bol i promijeniti osjetljivost.

Neobjašnjiva tjelesna bol, poput glavobolje, bolova u trbuhu ili leđima, mogu biti znakovi lošeg mentalnog zdravlja i, ako dugo traju, nemojte ih ignorirati.

2. Smanjen libido

Gubitak želje za seksualnim odnosima može također biti znak upozorenje, jer se smanjen libido često povezuje s faktorima poput stresa i umora. Gubitak želje često je povezan s kemijom u mozgu, to jest kako definirate i doživljavate užitak.

3. Poremećaj spavanja

Ako primjećujete da u zadnje vrijeme imate problema sa spavanjem, osjećate se nemirno tijekom noći ili jednostavno ne možete ustati ujutro, obratite pažnju. Promjene u normalnim obrascima spavanja mogu ukazivati na depresiju.

4. Težina i hrana

Početak depresivne 'epizode' može biti praćen gubitkom kilograma ili dobivanjem na težini. Način prehrane također se može promijeniti - prejedanje ili gubitak interesa za hranom mogu biti pokazatelji da depresija utječe na dio mozga povezan s užitkom i kontrolom apetita.

5. Zbunjenost

Sporo razmišljanje, zaboravljivost i nemogućnost donošenja odluka, normalne su ljudske osobine, ali u prevelikoj mjeri mogu ukazivati na depresiju. 

6. Iznenadna izolacija od društva

Ako ste društveni, ali odjednom nemate volje ni želje sudjelovati u prethodno dogovorenim aktivnostima, pokušajte prepoznati zbog čega je do toga došlo. Izolacija i socijalno povlačenje su česti simptomi depresije. Također biste trebali paziti na "tupi" izgled lica. Depresija može uzrokovati manje aktivne mišiće lica, što rezultira smanjenjem emocionalnog izražaja.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Upravo se čita

Image
preminula na licu mjesta

DORH o ubojstvu u Osijeku: ' Policajac je u nakani da je liši života ispalio u nju hitac iz službenog pištolja'

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba