hormon zaslužan za muškost

Muškarci obratite pažnju na ovih 8 simptoma niske razine testosterona

Image
Foto: Thinkstock

Niska razina testosterona može na više načina utjecati na muškarca - od smanjenja spolne želje i samog penisa do problema s pamćenjem

10.10.2018. u 13:28/ Život i stil

Testosteron je glavni spolni muški hormon, ključan za izgradnju mišića i jaku seksualnu želju, a manjak testosterona kod muškarca ima dalekosežnije posljedice na organizam od kvalitete izvedbe u teretani i u krevetu. Razina testosterona može se provjeriti krvnom pretragom pa ukoliko imate neke od ovih simptoma javite se liječniku.

Ovih osam simptoma ukazuju na nisku razinu testosterona kod muškaraca 

1. Nedostatak seksualne želje

Libido je prvi pokazatelj stanja seksualnih hormona. Slab libido ukazuje na nisku razinu testosterona. Urolog Philip Werthman iz Centra za mušku polodnost i vazektomiju u Los Angelesu dodaje da se slab libido manifestira i kroz odsutstvo erotskih snova, smanjenu učestalost masturbacije, manjak seksa i erektilnu disfunkciju.

2. Smanjivanje mišića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testosteron pomaže izgradnji mišićne mase tako što potiče proizvodnju proteina koji tvori mišiće. Manjak testosterona dovodi do smanjivanja mišićne mase. 

3. Smanjivanje penisa

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Niska razina testosterona može rezultirati atrofiranjem penisa, skrotuma i smežuravanjem testisa. "Vaš penis može izgubiti na dužini i obujmu, a možda ćete primijetiti i da su se testisi smanjili čak za pola te izgubili čvrstinu", kaže kirurg urolog S. Adam Ramin,  iz Centra za onkološku urologiju u Los Angelesu.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Raste trbuh

I dok se penis smanjuje, kod niske razine testosterona u tijelu, trbuh raste.  Australska studija pokazala je da su muškarci s karcinomom prostate imali 14 posto više masnog tkiva i 22 posto više visceralne masnoće nakon godinu dana terapije koja podrazumijeva smanjenje razine testosterona. Visceralna masnoća je masnoća koja se formira okolo abodminalnih organa i povećava rizik od dijabetesa i infarkta. 

5. Slabije pamćenje

Uz amigdalu, cerebrum također ima receptore za testosteron. Taj dio mozga zadužen je za pamćenje i koncentraciju, a kada se testosteron ne luči u dovoljnoj količini, ni mozak ne može dobro raditi. Australska studija provedena 2015. pokazala je da su muškarci s niskom razinom testosterona imali slabije pamćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Lošije raspoloženje

Seksualna disfunkcija i debljanje već su dovoljan razlog za loše raspoloženje, no i da nema tih pokazatelja niske razine testosterona u tijelu, loše raspoloženje ne biste mogli izbjeći.

U znanstvenom časopisu Endocrine Journal objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da 23 posto mladih muškaracas manjkom testosterona ima neki oblik depresije, u usporedbi s pet posto muškaraca kojimane manjka ovog muškog spolnog hormona. Što je još gore, depresija može izazvati opasnu lančanu reakciju - može negativno utjecati na sposobnost testisa da proizvode testosteron.ž

7. Smanjena gustoća kostiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosti su ustvari živo tkivo koje se neprestano troši i nanovo stvara. Kada padne razina testosterona kosti se počinju trošiti brže, no što se mogu obnavljati. Tada opada gustoća kostiju, dolazi do lomova i osteoporoze. 

8. Problemi sa srcem

Utjecaj testosterona na srce još je uvijek otvorena tema jer se znanstvenici ne mogu složiti po ovom pitanju.

S jedne strane, niska razina testosterona može izazvati srčane tegobe - tvrde britanski znanstvenici koji su otkrili da je kod muškaraca s niskim testosteronom zabilježena veća smrtnost od srčanih bolesti, nego kod onih s normalnom razinom testosterona. S druge strane, neke su studije pokazale da terapija testosteronom, osobito kod starijih muškaraca, može smanjiti rizik od srčanog udara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
opasne zamke

Znate li koje opasnosti krije masturbacija u trudnoći?

Više s weba