OGLAS

Sve depresije nisu jednake

Novo istraživanje: skeniranje mozga moglo bi pomoći u uspješnijem liječenju depresije

Image
Foto: Thinkstock

Nova studija mogla bi pomoći u otkrivanju najbolje vrste tretmana za svakog pacijenata pojedinačno i tako pospješiti uspješno liječenje

27.3.2017. u 11:15/ Život i stil

Istraživači sa Sveučilišta Emory otkrili su da specifični obrasci djelovanja na mozak mogu pomoći liječnicima u utvrđivanju koja će psihoterapija ili antidepresivi vjerojatnije pomoći pojedinim pacijentima da se oporave od depresije.

Za studiju naziva PReDICT nasumično su izabrani pacijenti koji su sudjelovali u tretmanu tijekom 12 tjedana, s jednim ili dva antidepresiva ili kognitivnom bihevioralnom terapijom.


Na početku studije, pacijenti su podvrgnuti magnetskoj rezonanci mozga, koja je potom analizirana kako bi se vidjelo je li rezultat terapije ili lijekova ovisio o stanju mozga prije početak liječenja. Rezultati su objavljeni kao dva rada ovaj mjesec u American Journal of Psychiatry.

'Različite vrste depresije zahtijevaju različito liječenje'

Skeniranje mozga otkrilo se da je stupanj funkcionalne povezanosti između centra za obradu emocija i tri druga područja mozga, utjecalo na ishode liječenja. Točnije, pacijenti s pozitivnom vezom između regija mozga imali su znatno veću vjerojatnost za kognitivnom terapijom, dok su pacijenti s negativnom vezom ili potpuno odsutnom vezom, imali veću vjerojatnost da se oslobode antidepresiva.

"Sve depresije nisu jednake i, isto kao različite vrste raka, različite vrste depresije zahtijevaju specifično liječenje. Pomoću rezultata skeniranja, možda ćemo moći otkriti koji je tretman najbolji za pacijenta, istovremeno izbjegavajući liječenje koje vjerojatno neće pružiti korist", rekla je doktorice Helen Mayberg, voditeljica istraživanja za PsyPost.

Personalizirani tretman ovisi o biološkim karakteristikama

Trenutne smjernice za liječenje teške depresije preporučuju da se u obzir uzimaju pacijentove preferencije za psihoterapiju ili lijekove, kad se bira početni pristup liječenju.

U novoj studiji preferencije pacijenata su slabo povezane s rezultatima: one su mogle predvidjeti odustajanje od tretmana, ali ne i poboljšanje.


Ovi rezultati su u skladu i s prijašnjim istraživanjima, što sugerira da pronalazak personaliziranog tretmana za svakog pacijenta ovisi više o specifičnim biološkim karakteristikama od oslanjanja na simptome ili preferencije samih pacijenata. Rezultati PReDICT-a sugeriraju kako skeniranje mozga možda nudi najbolji pristup za personalizirani pristup liječenju.  

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba