Play logo
dilema

Smije li se za vrijeme isprekidanog posta piti kava?

Image
Foto: Pixabay

Mnogi će reći da mogu bez hrane, ali bez jutarnje kave - teško. Znači li to da za njih nije isprekidani post?

16.9.2019. u 13:35/ Život i stil
Play logo

Isprekidani ili povremeni post trenutno je jedna od popularnijih metoda mršavljenja. 

Podrazumijeva izbjegavanje hrane u periodu od 16 ili više sati, što bi primjerice značilo preskakanje večere i doručka. No, smijemo li tijekom posta piti kavu?

Play logo

Na ovo pitanje za portal Woman's Health odgovorila je dijetetičarka Barbie Boules. Kaže, crna kava bez šećera je dozvoljena jer gotovo da i nema kalorija, odnosno sadrži tek dvije do tri kalorije po šalici. Ali kada u nju dodamo šećer, mlijeko ili vrhnje kalorijska vrijednost penje se od 16 pa do čak sto kalorija po šalici.

Crna kava može biti dobar način da sami sebe zavaramo i olakšamo si post, no ona mora ostatio crna i gorka kako bi post imao smisla. Jer što više kalorija unosimo u organizam, to će ih manje "goriva" tijelo koristiti iz glukoze pohranjene u masnim stanicama. 

Image
Foto: led
Image
led

(FOTO: Pixabay)

Play logo

Ispijanje kave za vrijeme posta dozvoljeno je samo kavopijama jer će termogenički efekt biti minimalan. Nikako nije preporučljivo početi piti kavu zato da utažimo glad. 

Što se još smije piti za vrijeme isprekidanog posta?

Ako niste ljubitelj kave, u vrijeme kada ne jedete možete piti vodu ili nezaslađeni čaj. Ako vam treba nešto da vam zavara mozak, poslužite se starim trikom i grickajte kockice leda. Pomoći će da izdržite period bez hrane. No, ako teško podnosite post i nikako se na njega ne možete naviknuti, nemojte se mučiti.

Play logo

Postoje brojni drugi načini za mršavljenje, a nadaleko je najbolja raznolika sezonska prehrana, puno vode i redovita rekreacija. 

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Play logo

Više s weba