dilema

Smije li se za vrijeme isprekidanog posta piti kava?

Image
Foto: Pixabay

Mnogi će reći da mogu bez hrane, ali bez jutarnje kave - teško. Znači li to da za njih nije isprekidani post?

16.9.2019. u 13:35/ Život i stil

Isprekidani ili povremeni post trenutno je jedna od popularnijih metoda mršavljenja. 

Podrazumijeva izbjegavanje hrane u periodu od 16 ili više sati, što bi primjerice značilo preskakanje večere i doručka. No, smijemo li tijekom posta piti kavu?

Na ovo pitanje za portal Woman's Health odgovorila je dijetetičarka Barbie Boules. Kaže, crna kava bez šećera je dozvoljena jer gotovo da i nema kalorija, odnosno sadrži tek dvije do tri kalorije po šalici. Ali kada u nju dodamo šećer, mlijeko ili vrhnje kalorijska vrijednost penje se od 16 pa do čak sto kalorija po šalici.

Crna kava može biti dobar način da sami sebe zavaramo i olakšamo si post, no ona mora ostatio crna i gorka kako bi post imao smisla. Jer što više kalorija unosimo u organizam, to će ih manje "goriva" tijelo koristiti iz glukoze pohranjene u masnim stanicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: led
Image
led

(FOTO: Pixabay)

Ispijanje kave za vrijeme posta dozvoljeno je samo kavopijama jer će termogenički efekt biti minimalan. Nikako nije preporučljivo početi piti kavu zato da utažimo glad. 

Upravo se čita

Image
RTL Danas doznaje

'Moguće je da je tijelo bebe stajalo nekoliko dana uz cestu. Nije bilo u najboljem stanju...'

Što se još smije piti za vrijeme isprekidanog posta?

Ako niste ljubitelj kave, u vrijeme kada ne jedete možete piti vodu ili nezaslađeni čaj. Ako vam treba nešto da vam zavara mozak, poslužite se starim trikom i grickajte kockice leda. Pomoći će da izdržite period bez hrane. No, ako teško podnosite post i nikako se na njega ne možete naviknuti, nemojte se mučiti.

Postoje brojni drugi načini za mršavljenje, a nadaleko je najbolja raznolika sezonska prehrana, puno vode i redovita rekreacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba