iznimno otrovan 'lijek'

Šokantno liječenje od autizma: roditelji djecu tjeraju da piju industrijski izbjeljivač koji im razara trbuhe...

28.1.2016. u 21:41/ Goran Latković

Beskrupuloznost kojekakvih nadrilječnika i naivnost roditelja ponovo prijete onima najbespomoćnijima. Djeci. I to djeci oboljeloj od autizma. Roditelji ih tjeraju da piju tzv. MMS protokol koji iz tijela navodno tjera nekakve goleme crve. Riječ je zapravo o običnom industrijskom izbjeljivaču koji djeci razara trbuh, tjera ih na povraćanje i od kojeg imaju krvavu stolicu

Umjesto iz ljekarne, među roditeljima djece s autizmom počeo se širiti takozvani lijek za taj poremećaj i to preko Facebooka. Naziva se CD/MMS protokol. Njegovo korištenje u nekim zemljama poput Kanade je zabranjeno, a slovi kao iznimno otrovan. Sastoji se od natrijeva klorita i limunske kiseline od čega nastaje klorov dioksid.

No, Helena, majka dječaka s atuzimom ima drugačije svjedočenje. Njezin Filip nije spavao niti pričao. Nakon CD protokola majka tvrdi da vidi poboljšanja.

"Nesanice su nestale, u ovih 8 tjedana se nije probudio niti jedan put. Sada nakon osam tjedana može složiti rečenicu do 5 riječi", kazala je Helena Begenišić Schlavhter, majka djeteta s autizmom.

Pobornici ove metode tvrde da su uzročnik autizma crvi u ogranizmu, koji nakon uzimanja terapije izlaze iz njega.

"Našla sam jednog parazitologa, jednog mikrobiologa na kraju sam otišla i u veterinara i svima sam donjela da vide te crve i pitala sam objasnite mi pšto je ovo. Prvo što su rekli, crv to je glista, sad mi recite koja vrsta gliste i vidite kako problijede", dodaje Helena.

Iako medicina još nije dokazala o čemu se točno radi, neki su uvjereni da su uzorčnici bolesti crvi.

"U ovom trenutku smo došli najbliže toj ideji izlječenja. Ono što je evidentno
je da su u tijelu djece zaista paraziti, ja sam to i osobno vidjela i napuštaju tijelo", poručuje BarbaraBrezac Benigar, defektologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova metoda nije priznata od Svjetske zdravstvene organizacije, niti jedne svjetske udruge za autizam.

"Taj protokol je već dobro poznat u Americi i Kanadi i tamo je zabranjen. Ljudi koji su prodavali tu otopinu taj MMS oni su uglavnom završili u zatvoru ili nekim drugim lučajevima gonjenja", kazao je EdgarGlavaš, pedijatar.

Edagar je pedijatar i otac djeteta s autizmom, ali tvrdi da je ovo iskorištavanje roditelja u očaju. Pogotovo zbog teških simptoma. 

"To je zapravo izbjeljivač, on napada kožu, napada sluzokožu, napada crijevo, oštečuje, otok, crvenilo, bol, proljev, povraćanje, eventualno može napravit i smrt".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
POVEĆANJE JAVNOG DUGA

Amerika na rubu bankrota, a svijetu prijeti velika kriza? Hrvatski ekonomist objašnjava ima li razloga za zabrinutost

Živana, također majka djeteta s autizmom kaže da nikada ne bi koristila ovaj protokol jer šteti djetetovu zdravlju.

"Oni ne znaju što rade, oni su stvarno iskreno uvjereni da liječe svoje dijete. To je najveći problem. Oni misle da čine najbolje svom djetetu, to je ono što očaj radi od roditelja. To najbolje znate kad živite tu priču", poručila je Živana Škorić, majka djeteta s autizmom.

Ni Savez udruga za autizam Hrvatske ne slaže se s ovom metodom.

"To je kao da razblaženom varikinom klistirate vlastito dijete. Ili mu dajte da pije, onda roditelji tvrde da iz njih izlate crvi i da ti crvi uzrokuju autizam i kad očiste crijeva od toga to je suludo", smatra Lidija Penko, predsjednica Saveza Udruga za autizam Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je odljev crijeva, to nisu nikakvi crvi, to je oštećenje organizma, ta krv koja doalzi kasnije to je znak oštećenja krvne sluznice", dodaje Glavaš.

Za jedne bočica nade kojoj je cijena je 24 dolara, a za druge bočica otrova i košta zdravlje. Znanost i medicina još trebaju otkriti donosi li štetu ili korist.

Sa Zoranom Šprajcom u studiju je na tu temu razgovarao dr. Robert Likić sa zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb. Više pogledajte u videu!

Više s weba

Pročitajte još

Image
SEKS LIJEČI TUGU

Nova veza odmah nakon lošeg prekida? Znanost odobrava!

Više s weba