pripremite teren

Spava vam se, ali san neće na oči? Umirite misli uz nekoliko trikova

Image
Foto: www.profimedia.hr

Osobe koje pate od nesanice dale bi sve za jednu prospavanu noć. Tek kada krenu problemi sa spavanjem, znamo cijeniti dobar san

16.1.2019. u 13:39/ Život i stil

Iako ste jako umorni i jedva gledate, čims spustie galvu na jastuk kreće neki skroz drugačiji film. Misli ožive i krenu 'jurcati' po glavi, jedna preko druge i vi ste budni kao da je podne. To se događa iz noći u noć i osjećate se nemoćmni? Na sreću, rješenje postoji.

Psihologinji Susain Biali klijenti često dolaze s ovm problemom te je pronašla način kako da im pomogne. Postavila im je ovih nekoliko pitanja te su zajedno došli do rješenja. Zapitajte se i vi: 

1. Nosim li mobitel u krevet?

Plavo svjetlo koje emitira mobitel utječe na mozak tako što sprječava proizvodnju melatonina - hormona spavanja. Najbolje bi bilo da mobitel, laptop ili bil koju drugu vrstu računala prestanete koristiti sat ili dva prije odlaska na počinak, no ako se niste spremni odreći interneta i društvenih mreža, uključite opciju "Night Shift" ili smanjite svjetlo. 

2. Što radim prije odlaska u krevet?

Slanje poruka, odgovaranje na mailove, osobito one poslovne ili bilo kakva komunikacija preko mobitela i i interneta  ili pak čitanje članaka, loša je ideja ukoliko se spremate na počinak jer te radnje previše stimuliraju mozak. Ako vas čitanje opušta uzmite knjigu. Bilo bi idealno da joj je radnja opuštajuća.

3. Kako provodim večeri?

Obratite pozornost na to što što vas razbuđuje, a što umiruje i za večernje sate birajte samo one radnje koje vas umiruju. Ako morate raditi, učinite sve što je u vašoj mogućnosti da posao obavite što prije. 

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(FOTO: www.profimedia.hr)

4. Kakvo svjetlo koristim?

Prije otkrića struje ljudi su običavali spavati u prosjeku devet sati na noć. S pojavom struje stvari su se promijenile. Svjetlo utječe na naš mozak tako što ometa lučenje melatonina. Teže usnivamo i lošije spavamo. Kako biste što prije zaspali, uvečer koristite ambijentalnu rasvjetu. Umjesto televizije, pustite neku laganu glazbu koja će vas opustiti. 

5. Postoji li nešto što me brine?

Život nosi brojne izazove, a neki od njih drže nas budnima protiv naše volje.
U tom slučaju možemo učiniti nekoliko stvari: 

  • Ako je stvar ozbiljna i osjećate da vam treba pomoć, porazgovarajte sa stručnom osobom koja će vam pružiti podršku. 
  • Pišite dnevnik prije odlaska u krevet. Papir trpi sve i pomoći će vam izbaciti negativne misli iz glave.
  • Naučite neku opuštajuću tehniku. Primjerice, duboko disanje je odličan način da se riješite briga. No, ima još načina. "Jedan moj klijent, bivši skater, rekao mi je da mu pomaže, kad legne u krevet, to što u mislima vozi skate sve dok ne zaspi", kaže Biali. Tu su još molitva i meditacija.

6. Za što mi služi krevet?

Ako u krevetu radite različite stvari - jedete, koristite računalo, surfate internetom, gledate filmove, vaš etijelo prima zbunjujuće signale kada je u pitanju krevet. Ako patite od nesanice, pobrinite se da vam krevet služi samo za spavanje i seks

Ako nikako ne možete zaspati ili se probudite usred noći i san vam više neće na oči, ustanite iz kreveta i u njega se vratite tek kad vam se počne spavati. 

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
je li opasan?

Što je uzrok smeđeg iscjetka kod žena?

Više s weba