OGLAS

Kako to izgleda?

Specijalna bolnica u kojoj se oboljeli od psorijaze liječe naftalanom

19.2.2018. u 10:00/ Leona Šiljeg

Više od 100 kreveta koliko ima Specijalna bolnica Naftalan nije dovoljno jer interes za terapije naftalanom puno je veći


Zbog nedostatka smještaja odbili su veliku grupu Norvežana koja se na isti način može liječiti samo  u Azerbajdžanu. Danas je u Ivaniću organiziran prvi kongres oboljelih od psorijaze. 

Psorijaza je kronična imunološka nezarazna upalna bolest kože. Pretpostavlja se da bolest nastaje međudjelovanjem nasljednih genetskih čimbenika i različitih čimbenika okoliša.


Danas se smatra da je nasljeđivanje psorijaze poligensko odnosno kombinacija više gena smještenih na različitim kromosomima odgovorna je za razvoj psorijaze. Među njima, ključnu ulogu imaju geni smješteni na kraćem kraku 6. kromosoma čija temeljna uloga je regulacija imunološkog odgovora. Na temelju dobi početka bolesti postoje dva oblika vulgarne psorijaze:

1. Tip I psorijaze se nasljeđuje; bolest započinje u mlađoj životnoj dobi (prije 40. godine) i tijek bolesti je teži nego u tipa II.

2. Tip II psorijaze se javlja sporadično u kasnijoj životnoj dobi (nakon 40. godine) i ne nasljeđuje se

Za očitovanje kliničke slike bolesti u genetski podložne osobe potrebni su različiti vanjski čimbenici (trauma, bakterijske i virusne infekcije) ili unutarnji (stres, trudnoća, endokrini ili metabolički poremećaji) koji pokreću prvi nastup bolesti ili svako sljedeće pogoršanje.

Temperatura naftalan ulja za vrijeme provođenja terapije je od 34  do 38 stupnjeva Celzijusa. Bolesnik je u naftalan ulju do razine ramena, terapija traje 12 minuta te se ponavlja kroz 6 dana. U prilogu pogledajte kako to izgleda


Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba