OGLAS

dobre vijesti

Spirala smanjuje rizik od raka vrata maternice

Image
Foto: Thinkstock

Stručnjaci smatraju da je prerano preporučiti većem broju žena korištenje spirale kao sredstva protiv začeća jer još ne razumiju na koji način spirala utječe na smanjenje rizika od raka

8.11.2017. u 12:01/ Hina

Žene koje koriste intrauterini uložak (IUD) za trećinu smanjuju opasnost da obole od raka vrata maternice u odnosu na žene koje ne koriste to kontraceptivno sredstvo, pokazuje obećavajuća studija objavljena u utorak u medicinskom časopisu Obstetrics and Gynecology.  

"Bili smo istinski iznenađeni u kojoj mjeri se rizik smanjuje", istaknula je Victoria Cortessis, asistentica na Klinici za preventivnu medicinu Sveučilišta Južne Kalifornije.


"Mogućnost da žene mogu minimizirati opasnost od raka vrata maternice odabirući upravo to kontraceptivno sredstvo mogla bi imati vrlo velik učinak na učestalost tog oblika raka", ocjenjuje Cortessis, jedna od vodećih autora studije. 

Rak vrata maternice treći je najučestaliji karcinom u žena. 

Za potrebe istraživanja autori su analizirali podatke iz 16 studija koje su obuhvatile više od 12.000 žena u svijetu. 

Znanstvenici nisu sa sigurnošću utvrdili iz kojih razloga 'spirala' u tolikoj mjeri smanjuje opasnost od razvoja karcinoma grlića maternice. Kao mogućnost navode da to sredstvo protiv začeća stimulira odgovor imunološkog sustava u borbi protiv infekcija, a one su odgovorne za razvoj raka izazvanog humanim  papillomavirusom (HPV).

Potrebno je provesti više istraživanja da bi se mogao razumjeti biološki mehanizam koji pruža takvu zaštitu. Stoga stručnjaci smatraju da je prerano već sada preporučiti većem broju žena korištenje IUD-a kao sredstva protiv začeća.


Učestalost raka vrata maternice raste u svijetu. Taj oblik malignog tumora bio je dijagnosticiran u 528.000 žena u 2012. godini u kojoj je od njega umrlo 266.000 žena, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Do  2035. godine više od 756.000 žena moglo bi biti pogođeno tim oblikom karcinoma i od tog broja njih 416.000 moglo bi umrijeti, predviđa WHO. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


Upravo se čita

Image
obrušio se na svinjogojce

Plenković: 'Imamo fabriciran prosvjed, njega vodi čovjek koji je bravar. Koji je njegov interes?'

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba