Play logo
ženske stvari

Spužvice za menstruaciju - zdrava alternativa tamponima i ulošcima

Image
Foto: Thinkstock

Žena u svome životu ima oko 450 menstruacija. Pritom uglavnom koristi uloške i tampone, no je li to najzdravije rješenje?

28.4.2017. u 10:28/ Život i stil
Play logo

Važno vam je što jedete, što odjevate i čime se šminkate, a pritom ste i ekološki osviješteni? Prirodne spužvice za one dane u mjesecu odlična su alternativa jednokratnim ulošcima i tamponima koji su tretirani klorom i raznim drugim kemikalijama zbog čega mirišu i imaju veliku moć upijanja, što ih i prodaje.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Play logo

No, zbog svih tih kemikalija kojima su ulošci i tamponi tretirani, pobornici alternativne medicine vjeruju da su opasni po zdravlje. Stoga na tržištu postoji i cijela paleta proizvoda za menstruaciju, namijenjena ženama koje žive u skladu s prirodom. Među njima je morska spužva.

Potpuno prirodne morske spužve 

Specijalne spužvice za menstruaciju zasad su dostupne samo preko interneta, a navodno su baš one iz Sredozemnog mora najmekanije. Dolaze u nekoliko veličina, uglavnom po dvije u pakiranju, a neki proizvođači sa spužvicama prodaju i ulje čajevca za dezinfekciju.

No, žene koriste i prirodne spužve koje nisu predviđene za menstruaciju, nego naprimjer za skidanje šminke. Obične prirodne morske spužve mogu se kupiti u trgovinama specijaliziranima za bio proizvode. 

Play logo

Na slici je pakiranje mesntrualnih spužvica koje možete naručiti preko interneta. 

Play logo

Sigurne za zdravlje

Spužvice za menstruaciju nisu tretirane nikakvim kemikalijama, nisu izbjeljivane niti su namirisane te su potpuno sigurne za zdravlje. Predviđene su da traju od tri do šest mjeseci, ukoliko ih pravilno čuvate i perete. 

Play logo

Uputa za korištenje

Spužvicu za menstruaciju prije korištenja namočite u vodi, iscijedite i umetnite u rodnicu, kao što stavljate tampon. Iako nema končić, ne postoji opasnost da vam se "zagubi".  Nakon nekoliko sati, ovisno o jačini krvarenja, izvadite ju nad zahodskom školjkom i isperite u toploj vodi pa vratite natrag. Žene koje su probale spužvicu kažu da je malo nezgodna za vađenje, jer ćete se uprljati krvlju, no to joj je jedini nedostatak. 

Veličina spužvice

Spužvice koje se prodaju na internetu dolaze u četiri veličine, a ako kupujete spužvicu koja nije namijenjena isključivo za menstruaciju, možete je jednostavno škarama prilagoditio svojoj rodnici. Oblikujte je po uzoru na tampon, samo vodite računa da bude šira. 

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
MIGRANTSKA RUTA

Na hrvatsku policiju zapucali migranti iz BiH? Policija: 'Nije prvi put da svjedočimo pucnjevima'

Pranje spužvice

Spužvicu ne treba prati nakon svakog korištenja, već samo isprati u toploj vodi. Temeljito je treba oprati svaki drugi dan u prirodnom dezinfekcijskom sredstvu koje ste napravili od nekoliko kapi ulja čajevca, žličice octa, žličice sode bikarbone i vode. Ili je jednostavno preko noći natopite u zdjelici vode u koju ste dodali žlicu octa. Spužvicu nemojte prokuhavati. 

Također je vrlo važno, možda i najvažnije da spužvica bude čista i suha prije nego ju pohranite do iduće menstruacije. Najbolje ju je čuvati u platnenoj vrećici. 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
je li opasan?

Što je uzrok smeđeg iscjetka kod žena?

Play logo

Više s weba