Pa-pa špageti

Stalno ste umorni, a velika nužda je 'neobična'? Možda je riječ o intoleranciji na gluten

Image
Foto: Thinkstock

Gluten je neprimijetni neprijatelj vaših crijeva, a nalazi se u svakom veselju: torti, kruhu, tjestenini

27.6.2018. u 15:00/ Život i stil

Ovih dana čini se da je gluten postao najgori neprijatelj svim modnim blogericama, a najčešći je način 'dijete' uz izbacivanje mliječnih proizvoda. 

Svijest o učincima glutena započela je cijelu novu industriju gluten-free proizvoda pa se tako diljem europskih metropola otvaraju pekarnice i slastičarnice koje nude slastice bez glutena.

Možda je gluten-free prehrana postala samo trend, ali osobe koje su intolerantne na gluten mogu iskusiti simptome, a da nisu svijesne u čemu je problem. 

Obratite pažnju na sljedeće simptome: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Špageti su vam život, ali poslije njih se osjećate grozno

Bolovi u trbuh i mučnina najznačajniji su simptimi intolerancije na gluten. Pojavljuju se svaki put kad pojedete nešto fino i puno ugljikohidrata poput tjestenine, kolača ili kruha. Teško je otkriti da su bolovi u trbuhu povezani s prehranom pa liječnici predlažu da vodite dnevnik hrane. 

2. Ne možete zakopčati hlače - ali ne zbog kilaže

Napuhavanje može biti rezultati stotinu stvari poput hormona ili jednostavno graha. Međutim, ako ste intolerantni na gluten, trbuh bi vam mogao biti posebno osjetljiv, a posebice nakon konzumiranja određene hrane. 

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

(FOTO: Thinkstock)

3. Imate suhu i perutavu kožu

Znanstveno dokazane povezanosti između suhe kože i intolerancije na gluten nema, ali mnogi ljudi kojima je osjetljivost na gluten utvrđena tvrde da im je koža suha te da se peruta nakon konzumacije kruha ili tjestenine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Ne možete se koncentrirati

Osjetljivost na gluten može biti prvenstveno, a ponekad i isključivo, bolest povezana s neurološkim stanjem. Neurološke bolesti poput ADHD-a i NCSG-a ( non-celiac gluten sensitivity) mogu biti razlog zašto jednostavno ne možete nešto naučiti ili zapamtiti. 

5. Malo se smijete, malo plačete

Promjene u raspoloženju i anksioza nakon konzumacije obroka bogatih gluten mogu upućivati na NCSG. Istraživanje iz 2014. godine koje je objavljeno u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics pokazalo je da su osobe s intolerancijom na gluten prijavile povećani osjećaj tjeskobe samo tri dana konzumacije glutena.

(FOTO: Thinkstock)

6. Velika nužda poprilično je 'neobična'

Imate zatvor danima, a onda odjednom stalno morate na WC? Promjene u stolici i regularnosti, uz bolove u trbuhu, najčešći su pokazatelj NCSG-a. Ako imate problem s velikom nuždom duže od tjedan dana, posjetite liječnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Vječno ste umorni 

Trebate li kratki spavanac, a upravo ste se probudili? Intolerancija na bilo koju namirnicu može iskazati pretjeranim i konstantnim umorom i nezainteresiranošću. Mnogi pacijenti osjete nagli pad energije nakon konzumacije fast fooda. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
mjera je bitna

Znate li koliko badema dnevno smijemo pojesti?

Više s weba