Odgoda buđenja

Stalno stišćete 'snooze' gumb? Zbog toga ste samo umorniji

Image
Foto: Thinkstock

Tih nekoliko minuta više mogle bi vam više uzeti nego donijeti

20.1.2017. u 7:30/ Vijesti.hr
Image
isplati se isprobati

Za jednostavnije odvajanje od kreveta: ovih 20 pjesama bi vam trebalo olakšati buđenje

Image
isplati se isprobati

Za jednostavnije odvajanje od kreveta: ovih 20 pjesama bi vam trebalo olakšati buđenje

Koliko god spavali, uvijek vam se čini da bi mogli 'uloviti' još par minuta. I onda stisnete taj prekrasni 'snooze' gumb kako bi dobili još malo vremena i mislite da ćete s njim dobiti i ekstra energiju za naporan dan. Je li tako? E, pa nije. 

To je ustvari velika greška. Stručnjacima kažu da vam odgoda ne daje energiju, nego čak može i povećati osjećaj umora i pospanosti. Za to postoji i objašnjenje: vrijeme između zujanja je premalo i vaše tijelo nema dovoljno vremena ponovno utonuti u dobok san. Štoviše, nedostatak rutine 'zbunjuje' mozak što alarm zapravo znači i radi zbrku unutarnjem satu.

Bihevioralni znanstvenik Dan Ariely podupro je ovu teoriju u svojoj kolumni za Wall Street Journal napisavši kako je  najbolje naviti sat u točno vrijeme kad trebate ustati. 

“Ako želite započeti svoj dan u 7 ujutro, možete doći u napast da namjestite budilicu malo ranije - recimo u 6.40 - i stisnuti odgodu par puta dok nije 7 ili čak 7.15. Ali ako odabarete strategiju odgode, vaše tijelo ne može naučiti uvjetovanu reakciju između zvuka alarma i ustajanja.

Kad se igramo sa 'snooze' gumbom, naša tijela primaju zbunjujuće poruke - nekad čujemo alarm i odmah ustajemo, nekad ga čujemo i ležimo još desetak minuta, nakad ležimo dvadesetak minuta i tako dalje."

Ako niste spremni za izaći iz kreveta nakon zvuka budilice, vjerojatno ste još umorni pa je najbolji način za dobivanje dovoljno energije i poleta, da probate svaku noć spavati sedam do devet sati, po preporuci stručnjaka.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čaj od banane

Mnogi ljudi piju napitak od kuhane banane: Evo o čemu se radi i trebate li ga isprobati

Više s weba