posvetite se djeci jednako

Istraživanje pokazalo: starija braća i sestre su inteligentniji od mlađih zbog roditelja

Image
Foto: Thinkstock

Utvrđeno je da su djeca od roditelja istu razinu emocionalne podrške, no kada je u pitanju razvoj intelektualnih vještina, roditelji su se više posvećivali prvom djetetu

3.5.2017. u 15:30/ Marijana Markelić

Prvorođena djeca su inteligentnija od svoje braće i sestara koji su kasnije rođeni jer su u svojim ranim godina imali puno više mentalnih izazova, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli znanstvenici sa Sveučilištu Edinbourgh i Sveučilišta u Sydneyu.

Projekt je trajao nekoliko godina, a u njemu je sudjelovalo 5000 djece koja su svake dvije godine morala rješavati testove inteligencije. Podaci koje su znanstvenci dobili su pokazali da su prvorođena djeca imala bolje rezultate od svoje mlađe braće.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Utvrđeno je da su braća i sestre primala od roditelja istu razinu emocionalne podrške, no kada je u pitanju razvoj mozga i intelektualnih vještina kao što su govor, čitanje ili glazba, roditelji su se više posvećivali prvom djetetu.

Također je utvrđena poražavajuća činjenica da su mlađa djeca češće bila izložena duhanskom dimu jer su roditelji bili manje pažljivi kod rođenja i odgoja drugog ili trećeg djeteta, nego dok su čekali prvo dijete.

Ranija studija provedena na Sveučilištu u Essexu pokazala je da su starija braća i sestre puno uspješnija i ambicioznija od mlađe. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan mineral

Rani simptomi: Kako prepoznati imate li nedostatak magnezija

Više s weba