umijeće odgoja

Starija djeca su pametnija od mlađe braće i sestara, a evo i zašto

Image
Foto: Thinkstock

Nekoliko čimbenika utječe na to da su starija djeca pametnija od mlađe i nemaju veze s genetikom, nego s roditeljima i njihovim angažmanom

12.2.2018. u 11:00/ Život i stil

Studija koju su proveli znanstvenici na Sveučilištu  Edinbourgh u Škotskoj potvrdila je ranija saznanja da su starija djeca u obitelji pamtnija od mlađe, ali i otkrila zašto je tome tako.

"Sva djeca će dobiti istu emocionalnu podršku od svojih roditelja, no ona starija će biti puno više poticana u razvijanju intelektualnih vještina. Studija je pokazala kako roditelji s rođenjem prvog djeteta uvelike mijenjau svoje ponašanje i podređuju se djetetu. Kod drugog djeteta situacija je već drugačija. Čak i majke puno manje paze na sebe tijekom druge trudnoće, nego kod prve", poručuju znanstvenici. 

Roditelji se prvorođenom djetetu puno više posvećuju i to je prirodno, dok su kod drugog ili trećeg djeteta puno opušteniji. Slikovito rečeno, majke prvo dijete neće pustiti da se igra u pijesku kako se ne bi zarpljalo, a kod drugoga neće biti problem niti dok bude je pijesak u pješčaniku.

(FOTO: Thinkstock)

Starija djeca češće će će biti u prilici sjediti za stolom s odraslima i razgovarati s njima te na taj način razvijati svoje mentalne vještine. Mlađi klinci igrat će se s vršnjacima i pričati s njima. Vrlo važan utjecaj na razvoj inteligencije kod starije djece ima i to što paze na svoju mlađu braću. Učeći ih razviju svoje vještine.

"Osim u vrlo rijetkim slučajevima, mlađa braća i sestre nemaju priliku paziti i podučavati nekoga te ovdje leži dokaz zašto jedinci nemaju viši IQ od starije djece u višečlanim obiteljima. Naime, važan čimbenik u razvoju inteligencije je i taj što roditelji od starije djece imaju viša očekivanja te im daju veće odgovornosti (poput one da paze na svoju braću). 

I za kraj, ako vas grize savijest jer ste nesvjesno zanemarili svoju mlađu djecu, istraživanje je pokazalo kako je od razine IQ-a, za razvoj ličnosti i uspjeh u život čak deset puta važnija sposobnost prilagodbe okolnostima i otvorenosti za nova iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče IQ-a kod starije djece, on je veći samo za jedan posto u usporedbi s inteligencijom kod mlađih klinaca. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba