benjamin button efekt

Starjeti unatrag: Znanstvenici otkrili da se biološka dob može smanjiti

Image
Foto: Pexels

'Očekivao sam da će lijekovi usporiti epigenetski sat, ali ne i da će ga pomaknuti unatrag', kaže voditelj studije

6.9.2019. u 12:06/ Život i stil

Malena kalifornijska studija, objavljena u časopisu Aging Cell, pokazala je po prvi put da je moguće okrenuti epigenetski sat, odnosno pomladiti se.

U godini dana devetero zdravih ispitanika uzimalo je koktel pripremljen od tri lijeka - hormona rasta i dva lijeka za dijabetes te su se pomladili za 2,5 godina, što je utvrđeno analzom njihovog epigenoma. Osim toga, i njihov imunosni sustav pokazao je znakove pomlađivanja. Rezultati su iznenadili i same znanstvenike. 

"Očekivao sam da će lijekovi usporiti epigenetski sat, ali ne i da će ga pomaknuti unatrag", kaže za portal Nature genetičar Steve Horvath sa Sveučilišta Kalifornija.

"Možda se radi o nekom efektu. Rezultati nisu opće važeći jer je studija bila premala i ne pretjerano kontrolirana", dodaje stanični biolog Wolfgang Wagner sa Sveučilišta Aachen u Njemačkoj.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

žena, nokti, koža, obrve, usne

Foto: Pexels
Image

žena, nokti, koža, obrve, usne

Pexels

(FOTO: Pexels)

Takozvani epigenetski sat oslanja se na genom koji sadrži kemijske modifikacije kao što su metilne skupine koje se dodaju na DNK. Obrazac mijenjanja ovih metilnih skupina tijekom života su epigenetske promjene koje prati epigenetski sat. Usporedimo li nečiju kronološku dob s promjenama na njegovoj DNK možemo utvrditi stari li ta osoba prebrzo ili sporo. 

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Istraživanje koje je proveo Horvathov tim bilo je fokusirano na provjeravanje može li se hormon rasta sigurno koristiti za obnavljanje tkiva u timusnoj žlijezdi. Riječ je o žlijezdi koja se nalazi u prsnom košu između pluća i dojki i ključna je za rad imunološkog sustava. 

Bijele krvne stanice nastaju u koštanoj srži, a zatim sazrijevaju unutar timusa, gdje postaju specijalizirane T stanice koje pomažu tijelu u borbi protiv infekcija i karcinoma. Timus se nakon puberteta počinje smanjivati ​​i sve više se začepljuje masnoćom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije studije pokazale su da hormon rasta potiče regeneraciju timusa, no može i uzrokovati dijabetes, zbog čega su ispitanicma uz hormon rasta dana i dva lijeka za dijabetes. Horvath je koristio četiri različita epigenetska sata kako bi procijenio biološku dob svakog ispitanika te je otkrio da se ona smanjila.

"Budući da smo mogli pratiti promjene unutar svakog pojedicna i zbog vrlo jakog učinka koktela lijekova u svakome od njih, optimističan sam", rekao je ugledni znanstvenik za Nature.

Regeneracija timusa mogla bi biti korisna za ljude koji imaju neaktivan imunološki sustav. Imunolog Sam Palmer sa Sveučilišta Herriot-Watt u Edinburghu dodaje kako je uzbudljivo vidjeti umnažanje i ekspanzijuimunoloških stanica u krvi. "Ovo otkriće imat će veliki utjecaj na liječenje zaraznih bolest, tumora, ali i usporavanje starenja", zaključuje za Nature Palmer. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba